OM: onderzoek maagchirurg 'onbevredigend'
23-04-2013
• leestijd 2 minuten
De uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen is ,,buitengewoon onbevredigend en verschrikkelijk zuur voor de slachtoffers''. Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.
Strafvervolging
Van de 17 aangiftes tegen de chirurg, zes keer dood door schuld en 11 keer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, leidt slechts één zaak tot strafvervolging. In dat geval gaat het om een wondgaasje dat na een maagverkleiningsoperatie was achtergebleven, hoewel Nick R. daarop door zijn collega's al tijdens de operatie was gewezen. De betrokken patiënt werd als gevolg ervan ernstig ziek. Pas na 3 maanden is het gaasje alsnog operatief verwijderd.
Onderzoek
In de andere 16 zaken is er volgens het OM onvoldoende bewijs. Politie en OM hebben ruim 3 jaar onderzoek gedaan waarbij veel hulp en expertise van buitenaf is ingeroepen. Dat leidde tot een dossier van 33 ordners met 6500 pagina's. ,,De medische wereld is relatief onbekend terrein voor politie en justitie'', zei persofficier Pieter van Rest dinsdag.
Grove nalatigheid
Deskundigen, met name een bekende Belgische maagchirurg die 8000 operaties op zijn naam heeft staan, zijn tot de conclusie gekomen dat er los van het wondgaasje verder geen sprake is geweest van grove nalatigheid of dat het onvoldoende te bewijzen valt. Maagverkleiningsoperaties zijn nu eenmaal complex en niet zonder risico, aldus het OM.
Nabestaanden
De nabestaanden van de overleden patiënten en ex-patiënten die lichamelijk letsel hebben overgehouden zijn dinsdagochtend op de hoogte gebracht. Volgens Van Rest zijn de uitkomsten bij hen ,,ingeslagen als een bom''. ,,Ze zijn boos, verdrietig en teleurgesteld. Ze hebben ontzettend veel ellende doorgemaakt. Maar wij moeten het door een strafrechtelijke bril bekijken.''
Volgens het OM is het Scheper Ziekenhuis in Emmen niet te vervolgen. Er valt het ziekenhuis genoeg te verwijten, aldus Van Rest, maar het is strafrechtelijk niet verantwoordelijk. R. werd in 2009 ontslagen. In 2011 stopte het Scheper Ziekenhuis met maagverkleiningsoperaties. ANP