De meeste vrouwen moeten het elke maand weer ondergaan: ongesteld worden. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt gebracht zoals maandverband en tampons. Voor het eerst in de Nederlandse televisiegeschiedenis test Kassa op grote schaal acht verschillende tampons.
Geschiedenis
Wie denkt dat de tampon een uitvinding is van de vorige eeuw, heeft het mis. Al in de Egyptische oudheid gebruikten vrouwen tampons tijdens hun menstruatie. Toen ging het nog om zachte papyrus. In de vijfde eeuw voor Christus beschreef Hippocrates hoe Griekse vrouwen lint om een stukje hout wikkelden. Ook wol, papier, spons, gras en katoen bleken geschikt. De tampon zoals we hem vandaag de dag kennen, werd begin vorige eeuw ontwikkeld.
Samengeperste watten
Een tampon bestaat uit samengeperste watten en is ongeveer 4 centimeter lang. Een tampon heeft, als hij droog is, een diameter van 10 tot 15 mm, afhankelijk van het type. Aan de onderzijde zit een draadje waarmee de tampon verwijderd kan worden. Eenmaal ingebracht voelt de vrouw niets van de aanwezigheid van de tampon. Daarom vinden veel vrouwen het dragen van tampons veel prettiger dan het gebruik van maandverband.
Soorten
Net zoals bij maandverbanden bestaan er ook bij tampons diverse modellen met hun eigen absorptiegraad. 'Mini' wordt gebruikt bij licht bloedverlies (opvangvermogen 6-8 ml) aan het begin of einde van de menstruatie; 'normaal' bij gemiddeld bloedverlies (opvangvermogen 8-10 ml), 'super' voor zwaar, onregelmatig bloedverlies en voor het geval het onmogelijk is om tampons regelmatig te wisselen (opvangvermogen 10-12 ml) en 'super plus' voor zeer zwaar bloedverlies en een tijdje na de bevalling (opvangvermogen 12-14 ml).
Kassa Test
In de Kassa tampontest testen 29 verschillende vrouwen acht merken tampons. Elke vrouw test de maat tampon die zij altijd gebruikt. Het onafhankelijke onderzoeksbureau
TÜV Rheinland onderzoekt de acht merken tampons maar van elk merk de normale en de super variant. De TÜV heeft de tampons getest op trekkracht van het touwtje, het maximale absorptievermogen en de vezelsterkte van de tampon.
De resultaten van de vrouwen worden bij elkaar opgeteld en ook worden alle resultaten van de TÜV test bij elkaar opgesteld. Samen komt er dan de volgende uitslag:
Meesten moesten wennen aan inbrengen en dat lukte vaak niet. Onhandig om uit te pakken. Zeer lange tampon.
Als u bent ingelogd, kunt u hieronder meediscussiëren.