Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA waarschuwt: deze zonnepanelen geven risico op elektrische schok

23-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32409 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_dak_1127

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor bepaalde zonnepanelen die bij aanraken het risico geven op een elektrische schok. Het gaat om verschillende modellen van fabrikant ECORAN GmbH, dat voorheen bekend stond als SCHOTT Solar. Het gaat om vijf verschillende modellen.

Bijschrift afbeelding: Zonnepanelen ter illustratie, het gaat niet om de modellen waar de NVWA voor waarschuwt

Het Duitse bedrijf ECORAN GmbH waarschuwt dat de achterpanelen van vijf verschillende typen zonnepanelen van slechte kwaliteit zijn. Het aanraken van deze zonnepanelen kan een elektrische schok tot gevolg hebben.

De oorzaak wordt gezocht in vroegtijdige veroudering, zo vermeldt het bedrijf. De in deze zonnepanelen gebruikte achterpanelen zijn gemaakt van polyamide, maar dit materiaal kan sneller kapot gaan dan verwacht. Het gaat om zonnepanelen die geproduceerd zijn toen het bedrijf nog bekend stond als SCHOTT Solar.

Om welke zonnepanelen gaat het?

Het gaat om de volgende zonnepanelen die gemaakt zijn tussen 2010 en 2012:

  • SCHOTT Perform POLY, 210-245 Wp
  • SCHOTT Perform MONO, 180-195 Wp
  • SCHOTT Power POLY, 210-250 Wp
  • SCHOTT MONO, 180-190 Wp
  • SCHOTT POLY, 155-240 Wp

Wat moet je (niet) doen als jij deze zonnepanelen hebt?

Ben jij in het bezit van zonnepanelen van één van de hierboven genoemde modellen? Dan raadt de fabrikant aan om ze niet zelf te controleren.

ECORAN adviseert klanten met klem het volgende: "Laat de zonne-installatie uitsluitend controleren door gekwalificeerde of deskundige personen (gespecialiseerd personeel). Verstrek deze informatie altijd aan alle personen die aan de installatie werken of er op een andere manier mee in contact komen! Technisch personeel moet voor aanvang van werkzaamheden worden geattendeerd op het beschreven gevaar."

Ook moet worden voorkomen dat "niet-geautoriseerde derden" toegang hebben tot de zonnepanelen. Kan dat niet? Dan "moeten de betreffende zonnepanelen onmiddellijk worden gedemonteerd door gekwalificeerd personeel en daarna permanent en definitief worden verwijderd overeenkomstig de wettelijke eisen en voorschriften."

Lees meer over deze veiligheidswaarschuwing op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bron: NVWA

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!