Vanaf komende week krijgen restaurants, eetcafés en snackbars met een onhygiënische keuken digitaal de toenaam 'viespeuk', meldt De Telegraaf. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt de horecabranche dat ondernemers die de voedselveiligheidsregels aan de laars lappen vanaf 1 september online worden vermeldt.
Van alle gecontroleerde restaurants en eetcafés in heel Nederland worden de hygiëneprestaties openbaar. In 2019 voerde de NVWA ruim 17.500 inspecties uit, waarbij problematische bedrijven meerdere bezoeken kregen. In de jaarrapportages werden excessen beschreven, maar dit gebeurde altijd geanonimiseerd. Hier gaat verandering in komen. Als gast kun je straks online de restaurantnaam invoeren om de meest recente keuringsrapporten in te zien. Vanaf 1 september zal alleen nog niet een complete lijst van restaurants in te zien zijn, omdat de inspecties vanuit de NVWA vanwege corona op een lager pitje staan.
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tegenstander van de digitale schandpaal. "Momenteel worden lang niet alle bedrijven gecontroleerd, waardoor een eerlijk speelveld ontbreekt. Er is nu te veel kans op willekeur", aldus directeur Dirk Beljaarts.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!