NVWA: een vijfde van onderzochte sieraden bevat te veel cadmium, lood of nikkel
23-05-2017
•
leestijd 2 minuten
•
104 keer bekeken
•
21% van de onderzochte kettingen en oorbellen voldoet niet aan de veiligheidseisen. Ze bevatten te veel cadmium, lood of nikkel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit onderzoek dat zij in de periode 2016/2017 hebben gedaan. De verkoop van de onveilige sieraden is verboden. Bij 14 sieraden was de overschrijding zo groot dat de NVWA het dragen van de sieraden afraadt. Blootstelling aan cadmium, lood en nikkel kan immers leiden tot gezondheidsschade.
Onderzoek
Begin 2015 heeft de NVWA een marktverkenning uitgevoerd naar de metalen lood en cadmium in sieraden bij 10 importeurs. Toen voldeden 7 van de 10 gecontroleerde sieraden niet aan de wettelijke norm. Dit was aanleiding voor de NVWA om in 2016 het onderzoek te herhalen; toen is ook de aanwezigheid van nikkel in sieraden meegenomen.
24 van de 113
In het najaar van 2016 onderzocht de NVWA 56 oorbellen en 57 kettingen uit het goedkope segment. De onderzochte sieraden waren gekocht in warenhuizen, kledingwinkels, drogisterijen en bijouteriewinkels. De kettingen en oorbellen werden onderzocht op het gehalte aan cadmium en lood; oorstekers (die in intensief contact staan met de huid) zijn ook op nikkel onderzocht. 24 van de 113 producten voldeden niet aan de onderzochte veiligheidseisen: 11 kettingen en 13 paar oorbellen bevatten te veel cadmium, lood en/of geven te veel nikkel af. De verkoop van deze producten is verboden. Bij 14 sieraden was de overschrijding zo groot dat het dragen van deze sieraden wordt afgeraden.
Risico's
De Europese verordening REACH (bijlage XVII, 1907/2006) stelt beperkende voorwaarden voor cadmium-, lood- en nikkelafgifte. De beperkingen dienen om de totale blootstelling van consumenten aan deze metalen te verminderen. Consumenten komen immers via voedsel en leefomgeving al in contact met deze metalen. Het RIVM heeft onlangs de inname van lood via voedsel berekend. Daaruit bleek dat de inname van lood via voedsel bij sommige mensen mogelijk niet binnen de veilige marge ligt. Geconcludeerd werd dat aanvullend onderzoek nodig is. Toch moet elke extra bron van blootstelling aan lood zoals door sieraden uit veiligheidsoverwegingen worden voorkomen. NVWA