Nog veel zuivelproducten van 'stalmelk'
20-12-2017
• leestijd 1 minuten
Het aanbod diervriendelijke zuivelproducten in supermarkten neemt toe, hoewel de meeste kazen, toetjes en romen nog altijd van 'stalmelk' worden gemaakt, blijkt uit een onderzoek van de Dierenbescherming.
Koeien nauwelijks buiten
Stalmelk komt van koeien die niet of nauwelijks buiten komen. Het aanbod huismerkproducten van weidezuivel, afkomstig van koeien die minimaal 120 dagen per jaar buiten lopen, is gestegen tot 34 procent. Dat was in 2015 nog 25 procent.
Aanbod supermarkt blijft achter
Het aanbod merkproducten van weidezuivel in de supermarktschappen blijft echter flink achter. Het gaat om merken zoals Arla, Danone en Nestlé. Zo is nog maar 18 procent van de merkkazen van weidezuivel, vergeleken met 15 procent twee jaar geleden.
Volgens de Dierenbescherming komt, door onder meer schaalvergroting bij boerenbedrijven, inmiddels meer dan een derde (35 procent) van de koeien niet meer buiten. ANP