Veel eten is vaak nog te zoet, te zout of te vet, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. De bond stelt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020), dat ervoor moest zorgen dat voeding gezonder wordt, erg weinig heeft opgeleverd. De bond vindt dat het nieuwe kabinet ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van de te hoge hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.
Volgens de bond werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. Aangezien de aanpak voor de komende tien jaar geldt, wil de Consumentenbond strenge afspraken. De bond vindt dat het akkoord uit 2014 te weinig heeft opgeleverd. "De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s", aldus directeur Sandra Molenaar.
De bond stelt dat er nog veel werk te verrichten is. Zo scoort bij een test van dertien merken jong belegen 30+ kaas uit de supermarkt ruim de helft een onvoldoende voor zout. Verder blijkt plantaardige 'kaas' geen gezond alternatief. De zes merken die de bond onder de loep nam, scoren slechts tussen de 2,2 en 4,4, omdat ze veel kokosolie bevatten. Daar zit veel ongezond verzadigd vet in. Ook is de helft te zout. Martijn Katan gaf in Kassa al eerder aan dat kokosolie niet zo gezond is als veel mensen vermoeden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!