Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog steeds te veel zout, suiker en verzadigd vet in producten

30-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
450 keer bekeken
  •  
conserven voedsel 930x520

Veel eten is vaak nog te zoet, te zout of te vet, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. De bond stelt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020), dat ervoor moest zorgen dat voeding gezonder wordt, erg weinig heeft opgeleverd. De bond vindt dat het nieuwe kabinet ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van de te hoge hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Volgens de bond werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. Aangezien de aanpak voor de komende tien jaar geldt, wil de Consumentenbond strenge afspraken. De bond vindt dat het akkoord uit 2014 te weinig heeft opgeleverd. "De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s", aldus directeur Sandra Molenaar.

Plantaardige 'kaas' vaak geen gezond alternatief

De bond stelt dat er nog veel werk te verrichten is. Zo scoort bij een test van dertien merken jong belegen 30+ kaas uit de supermarkt ruim de helft een onvoldoende voor zout. Verder blijkt plantaardige 'kaas' geen gezond alternatief. De zes merken die de bond onder de loep nam, scoren slechts tussen de 2,2 en 4,4, omdat ze veel kokosolie bevatten. Daar zit veel ongezond verzadigd vet in. Ook is de helft te zout. Martijn Katan gaf in Kassa al eerder aan dat kokosolie niet zo gezond is als veel mensen vermoeden.

Minder suiker, zout of verzadigd vet binnenkrijgen?

Veel producten bevatten volgens de Consumentenbond dus te veel suiker, zout of verzadigd vet. We zetten daarom enkele tips op een rij waarmee je de inname hiervan kunt verminderen.
  • Wie zijn suiker-, verzadigd vet- en zoutinname wil verminderen, begint bij het productetiket. Leer meer over productetiketten.
  • Verzadigde vetten kunnen volgens artsen Boon en Van Rossum het LDL-cholesterol verhogen. Dat kan zorgen voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Daarom wordt geadviseerd producten met veel verzadigde vetten te vervangen door producten met onverzadigde vetten. Lees hier meer.
  • Met de Kies Ik Gezond?-app van het Voedingscentrum kun je voedingswaarden van producten met elkaar vergelijken. De app kun je hier voor Android downloaden en hier voor iOS.
Bron: de Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!