'Nieuwe wet maakt providers creatief'
08-05-2012
• leestijd 2 minuten
Gratis Facebook bij je abonnement. Of prioriteit in het dataverkeer. Of een betere dekking. Het zijn mogelijkheden voor aanbieders van mobiele telefonie om zich alsnog te onderscheiden, nu de Eerste Kamer een nieuwe wet heeft aangenomen die het verbiedt om diensten zoals WhatsApp, Viber en Skype te blokkeren.
Creatief te werk
Dat stelt Ed Achterberg, analist van Telecompapers, woensdag. ,,Providers zullen de komende tijd creatief te werk gaan'', verwacht hij. KPN was eerder van plan om gebruikers van diensten als WhatsApp extra te laten betalen. Dat mag volgens de nieuwe wet niet meer. ,,Maar er zijn nog genoeg grensgevallen'', aldus Achterberg, die denkt dat de klant daar baat bij kan hebben.
Onderscheid
Hij kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat aanbieders een abonnement hebben waar Facebook gratis bij zit. Het dataverkeer dat klanten daarvoor gebruiken, wordt dan niet meegerekend. Om dat te kunnen doen, moeten providers wel onderscheid maken, maar dat heeft positieve gevolgen voor de klant. ,,De vraag is dus of dat soort dingen nog wel mogen'', stelt de analist.
Achterberg verwacht niet dat providers in de problemen komen door de nieuwe wetgeving. ,,De meesten waren al voorgesorteerd om hiermee aan de slag te gaan'', zegt hij. Bij provider T-mobile was dat al het geval, net als bij Vodafone en KPN. Volgens een woordvoerder van KPN is het overigens niet toegestaan om onderscheid te maken in dataverkeer ten gunste van de klant. Er zijn echter nog wel mogelijkheden om een abonnement op andere manieren aantrekkelijk te maken, stelt de zegsman.
Analogie televisie
Tele2 merkt op dat de nieuwe wetgeving behalve voor 'netneutraliteit' ook zorgt voor meer concurrentie op de analoge televisiekabel. Twee jaar geleden besloot telecomtoezichthouder Opta om de kabel open te stellen voor concurrentie, maar dit besluit werd teniet gedaan door de rechter. Tele2 gaat nog met kabelmaatschappijen in gesprek over de invulling.
ANP