Voor het eerst in Nederland is een patiënt behandeld die geïnfecteerd is geweest met de bacterie Borrelia miyamotoi na een tekenbeet. Dat heeft het AMC in Amsterdam vrijdag gemeld. Eerder was in de Verenigde Staten al eens een patiënt met hetzelfde ziektebeeld behandeld. Het gaat om een andere bacterie dan de bekende Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme.
Ziek
De bewuste bacterie had, voor zover bekend, nog nooit mensen ziek gemaakt in Nederland. Mensen met een normale afweer die via een tekenbeet besmet worden met deze bacterie, krijgen koorts en griepachtige verschijnselen. Mensen die door ziekte, medicijnen of bijvoorbeeld door het ontbreken van de milt, een verzwakte afweer hebben, kunnen er een hersen- of hersenvliesontsteking door oplopen.
Neurologische klachten
De patiënt die door het AMC is behandeld, had last van een scala aan neurologische klachten, waaronder geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon. Hij was kort daarvoor behandeld voor kanker. Zijn afweer was sterk verzwakt. Hij bleek besmet te zijn met de Borrelia miyamotoi-bacterie. ,,Na behandeling werd de man weer helemaal de oude'', vertelde AMC-internis-infectioloog Joppe Hovius vrijdag.
De onderzoekers zijn bezig een test te ontwikkelen om de bacterie te kunnen opsporen.
Lyme
De meeste mensen die ziek worden na een tekenbeet, blijken besmet te zijn met de Borrelia burgdorferibacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Dat is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben.
4 procent van de teken
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de nieuw gevonden bacterie in 4 procent van de Nederlandse teken is terug te vinden. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, komt in 22 procent van de Nederlandse teken voor.