Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe oplichtingstruc op Facebook Marketplace: "Maak een PostNL-verzendlabel via Facebook"

24-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27140 keer bekeken
  •  
20220224_facebook_marketplace

Koop of verkoop jij weleens iets via Facebook Marketplace? Dan moet je goed opletten: er is een nieuwe oplichtingstruc opgedoken! Oplichters vragen jou via WhatsApp om naar een valse 'Facebook'-pagina te gaan waar je een PostNL-verzendlabel kunt maken. Dat klinkt in theorie best handig, maar in werkelijkheid geef je daarmee inloggegevens voor internetbankieren aan oplichters. Hoe werkt het, en waar moet je op letten? Dat leggen we uit in dit artikel.

Je komt via Facebook Marketplace in contact met een verkoper die iets aanbiedt waar je in geïnteresseerd bent. Er worden wat berichten uitgewisseld, jullie worden het snel eens over de prijs, en vervolgens is het slechts een kwestie van de formaliteiten afwikkelen, zoals de betaling en verzending. En juist daar gaat het mis.

De zogenaamde verkoper vraagt jou op een zeker ogenblik namelijk om een PostNL-verzendlabel te maken via Facebook. Je krijgt een link naar een valse website toegestuurd en daar moet je even inloggen op je bankrekening, zodat je de verzendkosten voor het product vooraf al betaalt. Althans, dat is het excuus. Zo gaat zo'n gesprek eraan toe:

fb_marketplace_20220224

Wat zit er achter deze link?

De oplichter verwijst je in dit geval naar het domein uworddoorgestuurd.link/pay/facebook. Op het moment van schrijven is deze link nog actief, al zal het vermoedelijk niet al te lang meer duren voordat deze site uit de lucht wordt gehaald. Vervangende domeinnamen staan ongetwijfeld al klaar om in dat geval te worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat wij afraden om deze site zelf te bezoeken.

Ben je toch benieuwd hoe deze valse 'Facebook'-website eruit ziet? Hieronder staat een voorbeeld.

facebook_nepsite_20220224

Dat ziet er qua huisstijl best geloofwaardig en overtuigend uit. Maar trekken we de domeinnaam na, dan zien we dat deze site tweeënhalve week geleden online is gezet en dat informatie over de eigenaar is verborgen. Eén ding is duidelijk: deze site is niet van Facebook.

Klik je door? Dan krijg je links naar nagemaakte inlogomgevingen van maar liefst negen banken te zien, waaronder die van ABN AMRO, ING, SNS, Triodos, ASN en de Rabobank.

In potentie zijn klanten van alle negen banken dus doelwit van deze oplichters: jij denkt in te loggen om een verzendlabel te maken, maar in werkelijkheid krijgen oplichters jouw inloggegevens in handen en wordt jouw bankrekening geplunderd.

Voorkom oplichting via Facebook Marketplace

Helaas is oplichting op Facebook Marketplace een veel voorkomend probleem, maar je kunt zelf een aantal maatregelen treffen om te voorkomen dat ze jou te pakken krijgen. Ga nooit in op verzoeken om ergens in te loggen voor een zogenaamde betaling of voor een verificatie van jouw identiteit, in praktisch alle gevallen heb je dan te maken met oplichters.

Fraudeurs proberen op talloze manieren om aan inloggegevens voor internetbankieren te komen, en doorgaans gebeurt dat in de vorm van linkjes naar valse websites. Deze truc – in de vorm van een valse 'Facebook'-website – is in ieder geval nieuw. En hoe overtuigend het misschien ook lijkt, het is buitengewoon onverstandig om gehoor te geven aan dergelijke verzoeken. Jouw saldo wordt weggesluisd en jij blijft met lege handen achter. Opletten dus!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!