Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Nieuwe insectenplaag dient zich aan: het mediterraan draaigatje

11-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
mediterraan draaigatje Tapinoma nigerrimum 930
De ene insectenplaag is nog niet voorbij of er komt alweer een nieuwe aan, meldt de Gelderlander. Na de processierups en de teek, komt er nu het mediterraan draaigatje.
Het mediterraan draaigatje, dat van oorsprong uit Zuid-Europa komt, is een mierensoort. Deze mierensoort maken nesten van honderden meters. In deze nesten kunnen zich miljoenen beesten bevinden. Deze kunnen huizen binnendringen en tuinen kaalvreten.

Moeilijk te bestrijden

Er is op dit moment nog geen zicht op de precieze omvang van de plaag, meldt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. Wel ziet het adviescentrum dat het dier zich verspreidt en bovenal moeilijk te bestrijden is. Er zijn tot op heden al acht kolonies aangetroffen in onder andere Ulft, Wageningen, Rotterdam, Spijnenisse en Alphen aan de Rijn.

Warm thuishaven

De mierennesten bevinden zich vaak onder stoeptegels. Deze worden bij warm weer flink warm. Dat biedt een goede thuishaven voor het mediterraan draaigatje, dat van hogere temperaturen houdt. Echter verzakken tegels door de acties van het draaigatje. Ook vervoert het beestje veel bladluizen, die in de tuin kunnen zorgen voor plakkerige honingdauw op bijvoorbeeld tuinmeubels. Het vermoeden is dat het draaigatje via handel in tuinplanten Nederland binnen is gekomen.

Niet direct herkenbaar door kleine verschillen

Het probleem van het draaigatje is dat het vaak niet direct herkenbaar is, doordat het zo erg lijkt op de gewone mier. Het draaigatje is net iets kleiner dan de gewone miersoort. Een ander groot verschil is het aantal mieren per kolonie. Bij het draaigatje is deze wat groter.

Tolerante beestjes

Waar mieren in andere miersoorten elkaar vaak niet tolereren, is dat bij het draaigatje wel anders. Hier tolereren de verschillende koninginnenmieren elkaar. Dit zorgt ervoor dat er enorme nesten kunnen ontstaan.
Het plaagdierencentrum roept mensen op aan de bel te trekken bij het aantreffen van een nest. Als een paar mieren hiervan naar Wageningen worden opgestuurd, kan het centrum vaststellen om welke dieren het gaat.

Bestrijding

Dat de plaag zo moeilijk te bestrijden is, heeft onder andere te maken dat effectieve middelen in Nederland nog niet zijn toegestaan. Daarom wordt op dit moment gewerkt met een middel van aaltjes. De werking hiervan is nog niet zeker.
Bron: de Gelderlander
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor