Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en de brandweer waarschuwen in het AD dat nieuwe fabrieks- en flexwoningen en de verduurzaming van bestaande huizen het risico vergroten op snelle en onvoorspelbare woningbranden.
Zij benadrukken dat er bij de huidige bouw- en verduurzamingsprojecten onvoldoende rekening wordt gehouden met deze risico’s. Dit is zorgelijk gezien de snelle toename van deze bouwactiviteiten. Er kunnen hierdoor zelfs dodelijke slachtoffers vallen, vrezen de brandweer en het NIPV. Vooral kwetsbare mensen lopen een vergroot risico.
Lieuwe de Witte, lector Brandveiligheidskunde bij het NIPV, benadrukt in het AD dat het verhogen van het aantal brandweerinzet niet de oplossing is. Met de gigantische woningopgave die tot en met 2030 voorligt, waarbij bijna één miljoen extra woningen nodig zijn, wordt fabrieksmatig bouwen gezien als een manier om snelheid te maken.
Om dit mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van lichtere en herbruikbare constructies, wat volgens het NIPV tot nieuwe uitdagingen leidt. Hoewel deze constructies voldoen aan de huidige regelgeving, is deze regelgeving niet meer afdoende, zo blijkt uit een uitgebreid rapport van het NIPV.
Het NIPV en de brandweer benadrukken dat er dringend nieuwe regelgeving nodig is. Hans Zuidijk, regionaal commandant Veiligheidsregio Hollands Midden bij de brandweer, laat aan het AD weten: “We staan aan het begin van een grote woningbouwuitbreiding, en als we dit nu al signaleren is het belangrijk om te kijken hoe we hier wat aan kunnen doen.’’
De brandweer maakt zich daarnaast zorgen over de verduurzaming van woningen. In de laatste jaren is er een snelle toename van isolatie van bestaande woningen, wat goed is voor het verminderen van stookkosten en voor het klimaat. Maar deze isolatie brengt niet altijd alleen voordelen met zich mee; er zijn ook risico's aan verbonden. Het NIPV ziet een groeiend gebruik van brandbare isolatiematerialen in zowel daken als buitengevels.
Het gebruik van brandbare isolatiematerialen kan leiden tot een snellere en volledigere branduitbraak in een woning. Zelfs de verbeterde raamisolatie draagt bij aan deze zorgen. Door de luchtdichte bouw kan de druk toenemen, waardoor een brand zich makkelijker kan verspreiden naar andere woningen. Bovendien dragen warmtepompen en zonnepanelen ook bij aan een verhoogd brandrisico. Hier moet bij de bouw ook meer rekening mee worden gehouden.
Bronnen: AD, NIPV
Meer over:
woningbrand, brandweer, isolatiemateriaal, verduurzaming, brandbaar, brandgevaar, regelgevingMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!