Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Nick Toet maakt een kerstdiner voor een prikkie
16-12-2023
•
leestijd 3 minuten
•
25718 keer bekeken
•
Culinair vlogger Nick Toet laat zien dat een lekker en verrassend kerstdiner niet de hoofdprijs hoeft te kosten. Nick heeft speciaal voor Kassa een feestelijk 3-gangen menu gemaakt voor minder dan 10 euro per persoon. Wil je zelf ook zo’n spetterend diner voor een prikkie op tafel zetten tijdens de feestdagen? Nick heeft de recepten voor je uitgeschreven!
Het menu gaat uit van een diner voor zes personen. Totale kosten voor alle boodschappen in de supermarkt: 57,67 euro. Dit komt dus neer op minder dan 10 euro per persoon voor het gehele menu.
Voorgerecht: Chinese tomatensoep
Ingrediënten:
800 gr tomaten uit blik
700 ml groentebouillon
1 blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
3 cm gember, geraspt
1 ui
4 el gembersiroop
2 el ketjap
7 el appelmoes
1/2 el sambal
2 eieren
2 bosuien
100 gr tauge
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Snipper je ui, rasp je gember en hak je knoflook fijn en bak ze even aan in een pan. Gooi je tomatenpuree erbij en laat het ontzuren.
Gooi je water, tomaten, bouillon, gembersiroop, ketjap, appelmoes en sambal in dezelfde pan. Laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.
Kluts je eieren door elkaar en bak er een simpel omeletje van, oprollen en in dunne reepjes snijden. Zet opzij.
Pak je staafmixer en maak een soep van wat er in de pan zit. Goed proeven en op smaak brengen met zout en peper en eventueel wat appelmoes en gembersiroop.
Soep te dik? Doe er 100 ml water bij.
Bosuien in ringen snijden. Soep in een kom, uien erop, taugé erbij, omelet erin. Klaar!
Hoofdgerecht deel 1: Geroosterde knollen
Ingrediënten:
1 kg bloemige aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
1 knolselderij, geschild en in zelfde stukken als aardappel
3 winterpenen, geschild en gesneden
3 pastinaken, geschild en gesneden
2 el bloem
3 el olijfolie
Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 180 graden. Snij al je groenten en aardappelen in stukken, zet een grote pan met water op en laat koken.
Gooi al je groenten en aardappelen erin en kook 3 minuten daarna goed uitlekken.
Gooi 2 el bloem over je groenten heen en meng door elkaar. Pak een grote ovenschaal en gooi er 3 el olijfolie in. Gooi al je groenten in de ovenschaal en meng alles door elkaar.
Gooi in de oven en laat 30 minuten bakken. Na 30 minuten even eruit halen en alles even omdraaien en weer terug in de oven voor 30 minuten.
Hoofdgerecht deel 2: Christmas ovenschotel
Ingrediënten:
500 gr biologisch rundergehakt
250 gr kastanjechampignons
500 gr winterpenen
2 grote witte uien
400 gr bloemige aardappelen
200 gr geraspte kaas
4 teentjes knoflook
3 el olie
2 tl zout
1 tl gemalen zwarte peper
1 tl gedroogde tijm
1 tl kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1/4 tl gemalen kruidnagel
Bereidingswijze:
Snij de champignons in vieren en snij je wortelen in dezelfde grootte. Snij je uien in halve ringen. Aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden.
Zet een bakpan op en laat het gehakt heet worden.
Haal al je vlees eruit en gooi er 1 el olie bij samen met je uien. Bak je uien 2 a 3 minuten op laag vuur.
Tijd voor je wortelen! Bak 5 minuutjes mee. Champignons erbij en 4 minuten meebakken en doe je zout, tijm, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel erbij.
Gooi het gehakt erbij en meng alles door elkaar.
Kook je aardappelen gaar in 25 minuten en laat goed uitlekken. Stamp ze fijn en doe er 2 teentjes knoflook geperst doorheen samen met je kaas. Breng goed op smaak met wat boter en zout.
Gooi al je groenten en vlees in een ovenschaal, top het af met je aardappelpuree en verdeel dat goed over de bovenkant. Maak met een vork nog wat figuurtjes of patronen op de bovenkant en laat hem 25 a 30 minuten bakken in de oven.
Wil je hem helemaal vega? Laat het gehakt weg en doe er wat meer of andere groenten bij!
Dessert: Appel-kaneel crumble
Ingrediënten:
1 kg zoete appels, geschild klokhuis eruit en in stukken gehakt
1 tl gemalen kaneel
1/2 tl speculaaskruiden
75 gr suiker
Ingrediënten voor de crumble:
100 gr koude boter, in blokjes
60 gr suiker
1/2 tl speculaaskruiden
130 gr bloem
Bak kaneel-ijs
Slagroom
Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 180 graden. Gooi je gesneden appels samen met je kruiden en suiker in een ovenschaal en meng alles goed met elkaar.
Wrijf je koude boter en bloem samen met elkaar zodat er grote en kleine kruimels ontstaan. Roer je suiker en kruiden er doorheen en gooi dit op je appel mengsel.
Gooi je ovenschaal in de oven en bak voor 35 a 40 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
Schep crumble uithalen en serveren met kaneel-ijs.