Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nibud: "Vaste lasten stijgen met bijna 200 euro, 1 op 3 huishoudens in de knel"

15-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6754 keer bekeken
  •  
portemonnee_nibud_koopkracht

De inflatie raakt huishoudens stevig qua koopkracht. Eén op de drie huishoudens komt momenteel niet goed rond vanwege enorme prijsstijgingen: van het vaste inkomen gaat een te groot deel – gemiddeld 188 euro extra per huishouden per maand – naar boodschappen en vaste lasten, stelt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het genoemde bedrag geldt voor een gezin met een inkomen van twee keer modaal. Van de 188 euro die deze huishoudens maandelijks extra kwijt zijn aan vaste lasten gaat 128 euro naar de gestegen energierekening.

De Telegraaf rekent voor dat een alleenstaande met een bijstandsuitkering en een slecht geïsoleerde woning nóg slechter uit is: deze groep is maandelijks gemiddeld 235 euro meer kwijt aan vaste lasten. En dat terwijl dit al geen kapitaalkrachtige groep mensen is.

"Grote zorgen: Niemand houdt dit lang vol"

Het Nibud zegt zich "grote zorgen" te maken en dat de huishoudelijke uitgaven "voor het eerst in jaren enorm stijgen", zoals boodschappen.

"Mensen zijn creatief, maar niemand houdt dit lang vol. Bovendien blijven de gevolgen hiervan ons nog lang achtervolgen, want mensen bouwen schulden op en hebben straks geen buffer meer. Hierdoor zijn ze nog lange tijd financieel kwetsbaar", zegt directeur Arjan Vliegenthart.

Ook hogere inkomens getroffen

Met name lage inkomens hebben nu financiële stress, maar hoge inkomens krijgen ook last van de sterk gestegen prijzen. Een alleenstaande in de bijstand die in een niet-energiezuinige woning woont heeft verder weinig aan de verlichting die het kabinet invoerde door de btw op energie te verlagen. Ondanks die verlaging verdubbelt voor deze huishoudens de energierekening.

Het instituut raadt mensen aan doorgaans niet meer dan de helft van het inkomen uit te geven aan vaste lasten, afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie. "De uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen zijn momenteel zo hoog dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen", stelt de organisatie. Op deze manier lukt het mensen niet meer een buffer op te bouwen.

"Drastische oplossingen nodig"

Het Nibud pleit voor "drastische oplossingen", zoals een geheel nieuw inkomensondersteuningssysteem. Ook stelt het Nibud aanpassingen aan de energierekening voor zoals in Frankrijk bijvoorbeeld gedaan wordt, zoals de invoer van een maximumbedrag op de energierekening.

"Zoiets helpt de consument, omdat je dan weet waar je financieel aan toe bent. Niet weten waar je aan toe bent, maakt rondkomen in Nederland zo lastig", zegt VliegenthartBron: ANP / de

Bron: ANP / Telegraaf

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!