Circa een kwart van de geldautomaten verdwijnt. Maar waar nodig worden juist pinautomaten bijgeplaatst, bijvoorbeeld in dunbevolkte gebieden of juist heel drukke plekken. Merkautomaten van bepaalde banken worden op den duur ingewisseld voor algemene automaten die voor iedere bankpas hetzelfde werkt.
Overeenkomst
ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland tekenden een overeenkomst om samen het netwerk drastisch op de schop te gooien. Enerzijds heeft dit te maken met de kosten, aangezien steeds minder mensen geld uit de muur trekken. Verder worden ook uit veiligheidsoverwegingen geldautomaten verplaatst of gesloten. Bijvoorbeeld als deze onder appartementen zijn ingemetseld in een muur. Een eventuele plofkraak zou voor omwonenden veel risico's met zich meebrengen.
Verwachting
In het derde kwartaal van volgend jaar wordt begonnen met de aanpassingen van het netwerk. De verwachting is dat het project eind 2020 wordt afgerond. Andere banken kunnen zich bij het initiatief aansluiten. Daarover worden ook gesprekken gevoerd.
Overlap
Een woordvoerder van het project legt uit dat in veel dorpen en steden sprake is van een grote overlap van automaten. Die brengen stuk voor stuk kosten met zich mee. Ook benadrukt hij dat per locatie apart bekeken wordt of een automaat kan verdwijnen of juist moet worden bijgeplaatst omdat de bestaande automaat zwaar belast wordt.
Eerder dit jaar kondigden de banken al aan met stappen te komen om contant geld ,,optimaal beschikbaar" te houden in tijden dat het gebruik ervan steeds verder afneemt. ANP