Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat de voedselverspilling van Nederlandse supermarkten iets is afgenomen, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Ongeveer 1.6 procent van al het voedsel kwam in 2020 niet bij consumenten terecht. Ten opzichte van 2018 nam de verspilling met 3,6 procent af. Dit is bijzonder omdat er 2020 meer werd verkocht door supermarkten vanwege de coronapandemie.
Het voedsel dat veruit het meest werd verspild is brood, van afbak tot banket. Dit gaat om 7,8 procent, dat is zelfs iets meer dan in 2018. Op het totaal aantal verspilde kilo's, draagt deze categorie met ruim een derde het meest bij.
Ook groente, fruit en aardappelen worden vaak verspild. Hier gaat het om net iets minder dan een derde, dat is 2,4 procent.
Het onderzoek is gebaseerd op zelfrapportage van supermarkten, waaronder Albert Heijn, ALDI, Jumbo, Lidl en PLUS. Het doel is om te kijken bij welke categorieën het meeste actie moet worden ondernomen. De branche wilt tegen 2030 de voedselverspilling hebben gehalveerd ten opzichte van 2015.
Niet al het eten dat niet bij consumenten rechtkomt wordt altijd vernietigd. Twee derde van het brood wordt bijvoorbeeld verwerkt tot veevoor. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!