Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan mengt al jarenlang grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen om de beroemde Oreo-koekjes zwart te maken. De fabriek heeft dit jarenlang geheim weten te houden, hoewel de overheid er wel van wist. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.
Olam ligt, vanwege zijn ammoniakuitstoot, al een paar jaar onder vuur van omwonenden, milieubeweging en de overheid. Uitstoot van ammoniak is samen met die van stikstofdioxiden het grootste milieuprobleem van Nederland.
De verklaring van Olam was altijd dat de uitstoot van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar niet vermeld werd dat tijdens dit proces om cacao diepzwart te maken ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd, aldus de krant.
De overheid wist er wel van, meldt het Noordhollands Dagblad. De Omgevingsdienst heeft de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen gehouden op verzoek van Olam, aldus de krant.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) bestrijdt de publicatie van het Noordhollands Dagblad. In een reactie meldt OD NZKG dat er "onjuiste informatie is gedeeld."
"In het artikel wordt gesteld dat er tijdens het productieproces grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd. Dit is onjuist", aldus de omgevingsdienst. "Er wordt namelijk geen ammoniak gebruikt, maar ammonia. Dat wordt toegevoegd om de kleur en smaak van de cacaoboon te verbeteren. Bij de bereiding van dit halffabricaat wordt ammonia omgezet in ammoniak."
"De OD NZKG ziet erop toe dat Olam zich houdt aan de wettelijke emissienormen, voor onder meer ammoniak. Olam voldoet daaraan", aldus de omgevingsdienst.
In de reactie gaat OD NZKG ook in op de risico's voor de volksgezondheid. "Vanwege zorgen van omwonenden over mogelijke gezondheidseffecteneffecten van de emissies van het cacaobedrijf, heeft de OD NZKG een onderzoek laten uitvoeren... onder meer voor de stof ammoniak. Uit de uitkomsten blijkt dat er in de omgeving van Olam geen sprake is van vergiftigende omstandigheden."
De maker van Oreo, Mondelez, bleek op de hoogte te zijn van de praktijken van de Nederlandse fabriek, meldde het Noordhollands Dagblad verder nog. Annick Verdege van Mondelez stelt tegenover de krant dat “het gebruik van ammoniumcarbonaat geen invloed heeft op de kwaliteit of veiligheid van het product.”
De NVWA bevestigt dat het toegestane E-nummer 503 (ammoniumcarbonaat) wordt gebruikt tijdens het productieproces van Olam in Koog aan de Zaan. Volgens de voorschriften moet een fabrikant hier wel melding van maken in de ingrediëntenlijst op de verpakking.
Bron: ANP / Noordhollands dagblad
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!