‘Nederlands kippenvlees bevat minder multiresistente bacteriën'
07-12-2015
• leestijd 1 minuten
Het kippenvlees in Nederlandse supermarkten bevat steeds minder multiresistente bacteriën, blijkt uit onderzoek van het Amphia ziekenhuis in Breda. Jan Kluytmans, arts-microbioloog bij dat ziekenhuis, bevestigt een bericht van de NOS. Kluytmans is tevreden over de uitkomsten van zijn onderzoek. “Dit is buiten verwachtingen.”
Ongevoelig
Multiresistente bacteriën zijn ongevoelig voor verschillende typen antibiotica. Die bacteriën zijn vooral gevaarlijk voor jonge kinderen, ouderen of chronisch zieken.
Daling
In juni en juli bevatte bijna de helft van het kippenvlees uit vier verschillende supermarktketens die zijn onderzocht ESBL-bacteriën. Een fikse daling ten opzichte van dezelfde periode in 2013 en 2014. Toen bevatte nog 84 procent multiresistente bacteriën.
Volgens de onderzoekers komt de daling door een sterke afname van het antibioticagebruik in de veesector. Hierover heeft de overheid een paar jaar geleden geleden afspraken gemaakt met de veehouders.
Bron: NU.nl