Vanaf vandaag zijn grote delen van Nederland waarschijnlijk niet meer donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Zo kunnen Gelderland, Groningen, Limburg, Overijssel, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland een stapje terug doen naar rood. Drenthe, Flevoland, Friesland en Zeeland waren al rood. Ook Noord-Holland, waar nog de meeste besmettingen zijn, kleurt rood.
Elke donderdag maakt het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, een coronakaart. De organisatie kijkt naar het aantal positieve test in de afgelopen twee weken en het percentage positieve tests. De kaart is te verdelen in groen, oranje, rood en donkerrood, om risico's aan te geven. Hieronder vind je de betekenis voor elke kleur reisadvies.
Landen gebruiken de coronakaart om hun inreisregels op te baseren. Doordat Nederland rood blijft, kunnen de beperkingen die landen als Duitsland, Frankrijk en Noorwegen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers wat langer van kracht blijven. Ook kunnen ze hun inwoners afraden om in Nederland op vakantie te gaan.
Of en wanneer Nederland oranje en groen krijgt, hangt af van het percentage positieve tests. Dat is nu nog te hoog.
Waar Nederland nu op de Europese kaart rood kleurt, kleurt het ministerie andere landen van een groen naar geel reisadvies vanwege de oplopende coronacijfers, op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om Estland, IJsland, Italië, de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, San Marino en Vaticaanstad. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!