Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Natuurmonumenten: natuur in Nederland staat er 'bedroevend' voor

28-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
natuur nederland bij wesp 1127

Volgens Natuurmonumenten staat de natuur in Nederland er na de derde droge zomer op rij 'bedroevend slecht' voor. Zo staan beken, vennen en venen droog, sterven bomen af en zijn grote stukken heide verdord. Daarnaast zijn voor Nederland kenmerkende soorten dieren en planten bijna of helemaal verdwenen. De natuur staat op de hoge zandgronden op omvallen.

Samen met boswachters en terreinbeheerders van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en LandschappenNL maakte Natuurmonumenten een overzicht van de droogteschade in Nederland. Volgens de organisaties is de wekenlange hittegolf in augustus voor veel natuurgebieden 'de genadeklap' geweest. In het voorjaar was het ook al extreem droog en waren de grondwaterstanden laag. Dat had droogval en slechte waterkwaliteit als gevolg. De regen in juli bracht wel iet verbetering, maar de extreme hitte in augustus was veel dieren en planten te veel.

Gevolgen droogte op Nederlandse natuur

Bepaalde soorten orchideeën sterven af in de Nieuwkoopse Plassen en de Vechtplassen, melden de boswachters. Zo kunnen boomkikkers, knoflookpadden en vroedmeesterpadden zich niet voortplanten, omdat hun leefgebieden uitgedroogd zijn. Ook de kamsalamanders in Salland, Brabant en Limburg hebben daar last van. Daarnaast hebben broedvogels, weidevogels en de kraanvogels in het Fochteloërveen (Friesland) het heel moeilijk. Ze hebben minder eieren gelegd. Verder waren er te weinig insecten om de kuikens te voeden en konden roofdieren makkelijk bij de nesten komen doordat plassen en vennen droogvielen. Steeds meer loofbomen sterven af in de bossen. Nu al is het bos in de herfststand, volgens de natuurbeheerders. Dit heeft te maken met stikstofuitstoot en ziektes, maar het is dit jaar erger dan voorgaande jaren. Ook het zeldzame trilveen in Overijssel verdroogt.

Natuurmonumenten: andere aanpak voor waterhuishouding

Natuurmonumenten pleit al enige jaren voor een andere aanpak van de waterhuishouding in Nederland. Volgens de organisatie moet het grondwaterpeil structureel omhoog, maar daar hebben boeren last van als ze hun land willen bewerken. Het Rijk, de waterschappen en de provincies denken na over klimaatbestendig waterbeheer. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor