De kans dat je hier in Nederland deze zomer een hyalommateek, ook bekend als 'reuzenteek', tegenkomt is heel klein. Daarbij is de kans dat een dergelijke teek een ziekteverwekkend virus bij zich draagt nóg kleiner. Geen reden voor paniek dus, laat bioloog Arnold van Vliet weten. Er was namelijk kleine paniek nadat er zondag in Drenthe een dergelijke teek was ontdekt.
Het type teek komt uit Afrika en Azië, maar ze zijn de afgelopen tien jaar ook al in Zuid- en Oost-Europa gesignaleerd. De teken zijn duidelijk groter dan de veelal in Nederland voorkomende schapenteek. Deze staat bekend om het mogelijk overdragen van de ziekte van Lyme. De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen. Dit kan bij mensen ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen.
Ontdekking van teek in Nederland
Volwassen hyalommateken leven op koeien, schapen en paarden. Een inwoonster van Drenthe trof de teek aan op haar paard. Ze ving hem in een potje en liet de teek aan deskundigen zien. Volgens bioloog Van Vliet had de teek gestreepte pootjes. Dit is een kenmerk van de reuzenteek. Ook was het beestje snel. Hyalommateken kunnen in tegenstelling tot gewone teken wel tien minuten achter een mogelijke 'gastheer' aanrennen.
Verblijf in Nederland
Tot nu toe was Nederland te koud en te nat voor de hyalommateek, aldus Arnold van Vliet. Mogelijk heeft de droge, hete zomer van 2018 ervoor gezorgd dat de tekensoort kon overwinteren. Eerder deze zomer zijn in Duitsland ook al enkele reuzenteken gezien. Geen van de Duitse teken droeg een virus bij zich. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt volgende week te kunnen zeggen of de Drentse teek besmet was, als het inderdaad een hyalommateek was.
Wat te doen bij ontdekking?
De kans is groot dat de teek in Drenthe een eenling was. Maar er kunnen meer hyalommateken in Nederland zijn. Wie denkt een reuzenteek te zien moet het beest niet met blote handen aanraken. Op Tekenradar.nl staat meer informatie. ANP