Mogelijk moeten pensioenfondsen toch korten
18-07-2019
• leestijd 2 minuten
Ondanks het onlangs gesloten pensioenakkoord, dreigen grote pensioenfondsen in Nederland volgend jaar toch te moeten korten op pensioenen.
Uit nieuwe gegevens blijkt bijvoorbeeld dat bij metaalfondsen PME PMT de financiële positie het afgelopen kwartaal hard is weggezakt. Daarnaast vrezen zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP in de knel te komen door het recente advies an de commissie-Dijsselbloem.
"De verwachting bij PMT was dat een verlaging van de baan zou zijn met het bereiken van het pensioenakkoord. We lijken evenwel door de werkelijkheid te worden ingehaald", zegt PMT-voorzitter Benne van Popta in het kwartaalbericht van zijn fonds. Dit agiteert hem. "Verlagen past niet bij het nieuwe pensioenakkoord."
Beleidsdekkingsgraad
Met het pensioenakkoord leek alle druk even weg te zijn. De pensioenen zouden pas verlaagd hoeven worden als hun beleidsdekkingsgraad onder de 100 procent gezakt is. Deze graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Deze vereiste minimumgrens lag voorheen op nog ruim 104 procent.
Maar als gevolg van ontwikkelingen op de financiële markten en de lage rente gaat het de laatste tijd zo slecht dat het nog maar de vraag is of de fondsen eind dit jaar aan de verlaagde minimumgrens kunnen voldoen. Bij PME bedraagt de score nu 99,8 procent, terwijl PMT er met 100,8 procent nog iets boven zit. Bij PFZW en ABP is sprake van vergelijkbare cijfers. Zij hebben echter volgens de regels nog een jaar langer om orde op zaken te stellen.
Ondergrens voor de kritische dekkingsgraad
Echter, voor PFZW en ABP dreigen volgend jaar eveneens kortingen. Dit heeft te maken met het recente advies van de commissie-Dijsselbloem. Daardoor is de ondergrens voor de zogeheten kritische dekkingsgraad verhoogd van circa 88 procent naar een niveau rond de 94 en 95 procent, dat verschilt per fonds. Hiervoor moet worden gekeken naar de actuele dekkingsgraad, een cijfer dat sterk van maand tot maand kan verschillen. Bij PFZW zit die graadmeter nu op 95,9 procent. ABP scoort hier 95,3 procent. Als de fondsen begin volgend jaar onder de kritische grens uitkomen, moeten er ingrepen volgen. ANP