Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mogelijk kankerverwekkende olieresten in babymelk

24-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1332 keer bekeken
  •  
melk baby flesje (1127x634)
Uit een laboratoriumtest in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch blijken in drie babymelkproducten mogelijk kankerverwekkende stoffen te zitten. Het gaat om de merken Nutrilon, Hero Baby en Neolac. Foodwatch roept de fabrikanten op om de producten terug te roepen.
De babymelkproducten bevatten zogenoemde minerale olieresten waarvan het vermoeden bestaat dat deze kankerverwekkend zijn. Verpakkingen zijn vaak de oorzaak van minerale olievervuiling. Foodwatch stelt dat de aangetroffen stoffen ‘niet thuishoren in producten voor zuigelingen’. Na de vondst door de voedselwaakhond hebben onafhankelijke tests aangetoond dat drie van de vier producten die werden aangeboden in Nederland, vervuild zijn, te weten:

  • Neolac Biologisch 1 Volledige zuigenlingenvoeding, 0-6 maanden
  • Hero Baby nutrasense hypo-allergeen, 0-6 maanden
  • Nutrilon Dieetvoeding bij koemelkallergie 1, 0-6 maanden

Al schadelijk bij lage blootstelling

De minerale oliën worden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beschreven als potentieel kankerverwekkend. Daarom mag de stof in geen enkel levensmiddel aanwezig zijn, ook niet in de kleinste hoeveelheden. Ook het RIVM geeft in een recent rapport aan dat ‘onvoldoende gezuiverde oliën al bij een lage blootstelling kankerverwekkend kunnen zijn.’

Eén product kwam wel goed uit de test, te weten de ‘AH zuigelingenmelk 1 Standaad, 0-6 maanden’ van supermarktketen Albert Heijn. In de test zijn ook twaalf buitenlandse producten meegenomen, afkomstig uit Frankrijk en Duitsland. Daar bevat onder meer de babyolie van merken Danone en Nestlé de minerale oliën.

Haast maken met wetgeving

De voedselwaakhond roept de NVWA op om de verontreinigde producten uit de rekken te verwijderen en vraagt producenten te bewijzen dat hun producten geen schadelijke stoffen bevatten voordat ze in de winkel komen te liggen. Ook roept Foodwatch beleidsmakers op nu eindelijk haast te maken met strenge wetgeving bij schadelijke stoffen in voeding.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!