Mogelijk eerdere versoepeling mondkapjesplicht en thuiswerkadvies
17-06-2021
•
leestijd 2 minuten
•
128 keer bekeken
•
Het kabinet wil vanaf 26 juni mogelijk de mondkapjesplicht gedeeltelijk schrappen en ook het advies om thuis te werken deels intrekken. Dat melden bronnen in Den Haag na een vergadering van de betrokken ministers. Op plekken waar mensen genoeg afstand kunnen houden, worden de regels mogelijk nog verder versoepeld dan was aangekondigd.
Al eerder besloot het kabinet de geplande coronaversoepelingen die gepland stonden voor 30 juni verder naar voren te halen. Vrijdag volgt hierover een besluit en een persconferentie. Onder meer verruiming van regels voor horeca en thuisbezoek en het toestaan van evenementen behoren hiertoe. Ook de mondkapjesplicht en het thuiswerken liggen op tafel. Na een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) worden de precieze veranderingen vrijdag bekendgemaakt.
Deelse versoepeling mondkapjesplicht en thuiswerkadvies
Het kabinet wil mogelijk van de mondkapjesplicht af op plaatsen waar anderhalve meter afstand kan worden bewaard. Wel moet het coronabeleid 'eenduidig' blijven en rest nog de vraag waar de mondmaskers voorlopig verplicht zullen blijven. Het dringende advies om thuis te werken wordt ook deels versoepeld.
Kijken naar nieuwe coronavarianten
Voor versoepelingen van de coronamaatregelen kijkt het kabinet naar een aantal factoren: de druk op ziekenhuizen, het aantal gevaccineerden, of er gebieden zijn met te weinig gevaccineerden en nieuwe virusvarianten. Zo rijzen er zorgen over een coronavariant, namelijk de Delta-variant, die eerder nog de Indiase variant werd genoemd. Deze lijkt besmettelijker dan het gewone virus en vaccinaties werken pas goed tegen deze variant als mensen volledig zijn gevaccineerd. In het Verenigd Koninkrijk blijkt uit cijfers dat deze variant de meestvoorkomende is.
Door alle coronavarianten zag Jeroen van der Laan het virus niet meer. Gelukkig had Niels Woe een pianootje. Alle coronavarianten in één minuut? Dat kan alleen in Even Tot Hier.
Prikstrategie
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge kijkt dan ook met een goed gevoel naar de Nederlandse prikstrategie, die iets anders is dan die van het Verenigd Koninkrijk. Daar werd met AstraZeneca ingezet op zoveel mogelijk mensen een eerste prik geven, terwijl hier meer is ingezet op het zetten van een tweede vaccinatie bij oudere en kwetsbaarder groepen. Pas als een grote groep mensen ingeënt is, zijn we 'klaar', aldus De Jonge. Daarbij worden alle maatregelen opnieuw afgewogen om te zien welke nog nodig zijn en welke niet. "We gaan geweldig snel met vaccineren, en dan weeg je, wat is er nog nodig aan maatregelen? Ik denk dat we van een flink aantal maatregelen afscheid kunnen nemen, maar een deel zal nog nodig zijn." ANP