Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft goede hoop een alternatief te kunnen bieden voor levenslang gebruik van maagzuurremmers. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur en slikt daarvoor medicijnen. Naar schatting gaat per jaar in Nederland 330 miljoen euro over de toonbank aan maagzuurremmers.
Het UMCG verwacht met een nieuw type operatie, waarbij niet in het lichaam van de patiënt wordt gesneden, het gros van de maagzuurproblemen te kunnen verhelpen. Artsen brengen via de mond een buis in de maag. Uit de buis klapt een instrument dat een plooi van de maag gebruikt om rond de slokdarm een nieuw manchet te leggen. Dat manchet voorkomt dat het maagzuur vanuit de maag omhoog naar de slokdarm schiet.
Volgens één van de artsen die de operatie uitvoert, de chirurg Vincent Nieuwenhuijs, heeft 70 procent van de mensen die de operatie ondergaat na twee jaar nog steeds geen maagzuurremmers nodig. De operatie wordt in Nederland al langer uitgevoerd. Het ziet er volgens Nieuwenhuijs steeds meer naar uit dat de ingreep ook op lange termijn een oplossing biedt. ANP