Ongeveer een half miljoen Nederlanders die zijn aangesloten op het warmtenet, worden volgens gemeenten alsnog geconfronteerd met hoge energierekeningen als gevolg van de sterk gestegen gasprijzen. Het samenwerkingsverbond van 44 grote gemeenten heeft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) verzocht om de koppeling tussen de tarieven van de gasprijs en van de warmtenetten los te laten. Minister Jetten laat onderzoeken hoe de warmtewet snel kan worden aangepast om dat mogelijk te maken.
Die toezegging deed minister Jetten vandaag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad: "Ik ben aan het kijken hoe ik snel de warmtewet kan aanpassen zodat er een betere prijs voor warmte kan worden geregeld."
Praktisch iedereen merkt de gevolgen van de sterk stijgende gasprijzen, maar de naar schatting half miljoen Nederlanders die zijn aangesloten op het warmtenet, voelen zich extra benadeeld. Dat erkent ook minister Jetten: "Het zou veel eerlijker zijn om de prijs van warmte te baseren op warmte en niet op iets anders."
Deze consumenten worden volgens de 44 gemeenten geconfronteerd met een te hoge gasrekening, en ze vrezen dat het draagvlak voor de energietransitie daardoor onder druk komt te staan. Om die reden verzochten de gemeenten minister Jetten om snel actie te ondernemen.
De Consumentenbond, de Woonbond en Vereniging Eigen Huis gingen de gemeenten overigens al voor. Het Ministerie voor Economische Zaken kreeg vorig jaar een brandbrief van deze partijen waarin ze hun zorgen uitten over de "enorme stijging" van de warmtetarieven. Daarbij werd erop gewezen dat gebruikers van het warmtenet vastzitten aan één leverancier; overstappen is voor deze groep consumenten geen optie. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!