Minister: bestraf ook vroegere fouten bedrijf
05-07-2017
• leestijd 2 minuten
De Inspectie SZW (waaronder de vroegere Arbeidsinspectie) moet ook bedrijven gaan bestraffen die langer geleden de regels hebben overtreden bij het werken met gevaarlijke stoffen. Het is nodig de huidige verjaringstermijn van vijf jaar te verlengen, vindt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Een team specialisten
Hij wijst erop dat gezondheidsklachten bij werknemers soms pas na tientallen jaren ontstaan. Asscher wil ook een team specialisten dat bij bedrijven gaat controleren of zij hun personeel voldoende beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Verder moeten werknemers beter worden geïnformeerd over de risico's, en bedrijfsartsen moeten worden bijgespijkerd over de gezondheidsrisico's.
Kabinet trek lessen uit
Met de maatregelen trekt het kabinet lessen uit een woensdag verschenen onderzoek naar de werkomstandigheden bij chemiebedrijf Chemours (Dupont) in Dordrecht. Aanleiding voor het onderzoek waren signalen van (oud-)werknemers van het chemiebedrijf die klaagden dat zij hebben blootgestaan aan onder meer kankerverwekkende stoffen. Enkele vrouwen meldden zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen. In een reactie op het rapport laat DuPont weten dat het de voormalig medewerksters binnenkort uitnodigt voor een gesprek.
45 jaar
De Inspectie SZW bekeek de regels en maatregelen de afgelopen 45 jaar bij het bedrijf. Omdat de wet- en regelgeving toen anders was, is het onderzoek niet bedoeld om een oordeel te vellen over het handelen van het concern in het verleden, maar om er wat van te leren, benadrukt het ministerie.
Veel documentatie niet meer te vinden
Asscher meldt dat er geen volledig beeld is te krijgen hoe het chemiebedrijf omging met de stoffen, omdat veel documentatie niet meer is te vinden. Het bedrijf is niet verplicht om stukken die betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden te bewaren.
Gezondheid van omwonenden
Chemours kwam herhaaldelijk in het nieuws door luchtvervuiling en, ook onlangs nog, illegale lozingen in de rivier Merwede. De overheid sluit niet uit dat de gezondheid van omwonenden kan zijn aangetast. ANP