Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Minister Adema: voorlopig geen houdverbod voor kortsnuitige honden

24-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1393 keer bekeken
  •  
vouwoor mopshond 1127

Er komt voorlopig nog geen verbod op het houden van kortsnuitige honden als huisdier. Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft dat de Kamer onlangs laten weten in een brief. Het ministerie heeft de criteria voor zo'n houdverbod voor honden nog niet op een rij. Zo'n verbod komt er al wel voor Schotse vouwoorkatten, schrijft de minister.

Bij de kortsnuitige honden zijn veel KNO-problemen. Ze kunnen slecht ademen en zijn daardoor benauwd. De hondjes hebben ook vaker last van oogproblemen en oorontstekingen. Het gaat om soorten als mopshonden en de Franse bulldog.

Diverse partijen buiten en binnen de Tweede Kamer (Partij voor de Dieren, VVD) drongen er bij Adema op aan om voor honden met een extreem korte snuit een houdverbod voor mensen thuis in te stellen. De vaak doorgefokte dieren lijden aan hun uiterlijke kenmerken, liet Kassa diverse keren zien.

Minister Adema verklaarde in januari spoedig een eind te willen maken aan het houden of bezitten van honden en katten die aantoonbaar last hebben van bepaalde kenmerken. Hij sprak de intentie uit om snel met een lijst criteria te komen voor een houdverbod. Adema voorzag een Nederland zonder “dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken”, liet hij ook aan Kassa weten. 

De lijst met criteria is er nog niet. Het invoeren van een houdverbod is volgens de minister een complexe zaak. In de Kamerbrief schrijft Adema: "Een houdverbod is een zeer vergaand middel, dat alleen proportioneel is wanneer het dieren betreft waarvan op basis van objectieve maatstaven kan worden vastgesteld dat zij ongeschikt zijn om te houden."

Fokverbod bestaat al wel

Er mag in Nederland al niet meer gefokt worden met dieren die schadelijke kenmerken vertonen, maar alsnog kunnen deze dieren wel bij buitenlandse fokkers aangeschaft worden. Zo kon Kassa twee jaar geleden zonder problemen een geïmporteerde mopshond met flinke gezondheidsproblemen kopen.

"Criteria fokverbod niet bruikbaar voor houdverbod"

De Kamerleden Haverkort (VVD) en Wassenberg (Partij voor de Dieren) hadden minister Adema gevraagd of de handhavingscriteria voor het fokverbod, opgesteld door de Universiteit Utrecht, ook gebruikt konden worden voor het voorgenomen houdverbod. In zijn brief wijst de minister dat af. "De criteria zijn specifiek opgesteld met het oog op het fokken, wat een ander doel is dan het houden van dieren. Een houdverbod heeft een veel ruimere reikwijdte en dus ook een bredere doelgroep dan een verbod op het fokken met bepaalde dieren. De criteria zullen dan ook in dat kader opnieuw bekeken moeten worden."

Adema schrijft verder: "Het is van belang dat de uiterlijke kenmerken die structureel lijden veroorzaken objectief vastgesteld kunnen worden bij een individueel dier van elke leeftijd. Mensen die een pup kopen, moeten zich er immers van kunnen vergewissen dat het een dier is dat zij ook daadwerkelijk mogen houden. Hier mag geen ruimte zijn voor misleiding door een verkoper. De handhavingscriteria voor het fokken met kortsnuitige honden kunnen hier niet voor gebruikt worden, omdat ze niet betrouwbaar vast te stellen zijn bij zulke jonge dieren."

Houdverbod voor katten met vouworen

Voor katten met vouworen (Scottish Fold katten) gaat de demissionair minister al wel een houdverbod invoeren. "Van deze katten weten we dat ze permanent lijden door een kraakbeenafwijking, waardoor ook de vouworen ontstaan”, aldus Adema. De minister streeft ernaar om dit verbod per 1 januari 2025 in te laten gaan. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor