Minder witwasmeldingen, wel hoger bedrag
19-09-2010
• leestijd 2 minuten
Het aantal meldingen van witwaspraktijken is vorig jaar in Nederland fors gedaald. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde jaarverslag van de Financial Intelligence Unit (FIU) van het Korps landelijke politiediensten. Een woordvoerder van het KLPD bevestigde maandag berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.
Het aantal meldingen van zogeheten ongebruikelijk financiële transacties kwam uit op 164.000, ruim de helft minder dan een jaar eerder. Ook het aantal verdachte transacties nam fors af, van 54.605 naar 32.100. Met deze laatste groep is een bedrag gemoeid van bijna 1 miljard euro, dat is 5 procent meer dan een jaar eerder.
Door de economische crisis is onder meer de huizenmarkt ingestort en hierdoor is het aantal transacties gedaald. Ook bij handelaren in luxeartikelen daalde de omzet en dus ook het aantal handelingen. Ook kwamen er minder meldingen binnen omdat een grote, niet bij naam genoemde, bank zijn beleid omtrent deze meldingen aan het herzien is.
Net als vorige jaren is het overgrote deel van de gemelde ongebruikelijke transacties (58 procent) afkomstig uit zogeheten moneytransfers. Hierbij wordt op een eenvoudige manier via een agentschap geld overgemaakt. De ontvanger krijgt een berichtje om het geld bij een ander agentschap te komen ophalen. Wel is er sprake van een daling van het aantal ongebruikelijke moneytransfers.
Hennie Kusters, hoofd FIU, zei in een toelichting dat de opmars van verdachte transacties naar China opmerkelijk is. China staat op plaats twee van de ranglijst van landen waarmee verdachte transacties worden gepleegd. Het land stond in 2008 nog niet in de top vijf. Volgens Kusters is er een verband tussen mensensmokkel en de verdachte transacties. De FIU heeft dit als een specifiek onderzoeksgebied bestempeld.
Suriname staat op de eerste plaats van de top vijf, gevolgd door China, de Dominicaanse Republiek, Turkije en Nigeria.
Accountants hebben afgelopen jaar ruim vijf keer meer ongebruikelijke transacties gemeld dan een jaar eerder. Het aantal meldingen nam toe van 119 in 2008 tot 619. Accountants meldden ook meer verdachte transacties (van 33 naar 99). Makelaars melden zelden tot nooit ongebruikelijke transacties. Slechts drie kwamen er in heel 2009 binnen. Notarissen, die enkele jaren geleden nooit iets meldden, rapporteerden in 2009 389 ongebruikelijke transacties. Er kwamen 22 meldingen van advocaten.
Bron: ANP