Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder verspilling leidt tot “nijpende tekorten” bij voedselbanken

20-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1273 keer bekeken
  •  
voedselbank 930 520 boodschappen

Aan elk voordeel zit een nadeel en dat blijkt ook nu weer. In Nederland wordt er massaal ingezet op het aanpakken van voedselverspilling. Die aanpak werkt. Maar daardoor dreigt er volgens Voedselbanken Nederland deze winter een “nijpend tekort” te ontstaan voor klanten van de Voedselbank. Het gaat om een terugloop van 20 procent in de toevoer van essentiële producten.

Voedselbanken Nederland “maakt zich grote zorgen om de dalende toestroom van goederen” en vraagt de levensmiddelenindustrie te overwegen om een percentage van hun reguliere producten te doneren.

Voedselverspilling bij fabrikanten en supermarkten neemt af

Voedselbanken zijn grotendeels afhankelijk van producten die fabrikanten en supermarkten niet meer (kunnen) verkopen. "Een van onze doelstellingen is armoedebestrijding met voedsel dat anders verloren gaat. We zien dat veel andere partijen zich inmiddels ook bezighouden met verspilling, en dat heeft consequenties voor ons", zegt bestuurslid Paul van Berkel.

Supermarkten houden tegenwoordig ook kleinere voorraden aan, waardoor er minder overblijft, legt Van Berkel uit. Daarnaast werken supermarkten en producenten steeds vaker samen met apps als Too Good To Go en Foodello, die overtollige onverkochte producten aanbieden tegen een lagere prijs. "Dat zijn voorraden die vroeger aan ons zouden zijn gedoneerd", zegt Van Berkel.

Consument koopt nu vaker producten met korte houdbaarheid

Hij merkt ook op dat de consument in de loop der jaren is veranderd in zijn gedrag. Waar producten vroeger aan het eind van de houdbaarheid bleven liggen, kopen mensen ze nu massaal vanwege afprijzing. "Mensen vertrouwen het product en hebben het gevoel dat ze iets goeds doen, voor de planeet en voor zichzelf."

Een goede ontwikkeling, stelt de organisatie, maar hierdoor ontstaat een tekort aan gezonde levensmiddelen voor de Nederlandse Voedselbanken "in een tijd waar bestaanszekerheid het gesprek van de dag is.” Volgens Van Berkel komen er iedere week zo'n 105.000 mensen bij de Voedselbank, van wie 40 procent jonger dan 18 jaar is.

"Samen kunnen we de voedselnood terugdringen"

Van Berkel stelt dat het "onbedoelde neveneffect" van de strijd tegen voedselverspilling vraagt om "een andere manier van samenwerken met levensmiddelen- en supermarktorganisaties om alsnog aan de vraag te kunnen voldoen". Zo werkt de organisatie bijvoorbeeld al samen met HAK.

Naast producten uit de "verspillingsstroom" doneert de groenten- en peulvruchtenfabrikant ook reguliere producten. "Als we dat niet doen dreigen de Voedselbanken niet alle klanten meer te kunnen helpen." Van Berkel hoopt dus dat de levensmiddelenindustrie gehoor geeft aan de oproep. "Samen kunnen we onze klanten de winter door helpen en voedselnood in Nederland terugdringen." ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!