Minder verkeersboetes door cao-acties politie
05-10-2018
• leestijd 1 minuten
De cao-acties die de politiebonden deze zomer voerden, hebben ervoor gezorgd dat het aantal verkeersboetes iets is afgenomen. Die conclusie valt te trekken uit cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag heeft gepubliceerd. In de tijd dat politieagenten actievoerden voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden schreven ze minder boetes uit.
In de periode mei tot en met augustus zijn ruim 3,2 miljoen boetes voor verkeersovertredingen opgelegd, zo'n 200.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Meeste bekeuringen zijn snelheidsovertredingen
De uitgedeelde bekeuringen zijn voor te hard rijden, door rood rijden en niet-handsfree bellen achter het stuur. In verreweg de meeste gevallen (bijna 2,8 miljoen) waren het snelheidsovertredingen. Ook zijn door mobiele radarsets die de politie gebruikt minder verkeersovertredingen geconstateerd.
Buitenlanders
Buitenlanders, onder wie toeristen en werknemers, waren op de Nederlandse wegen verantwoordelijk voor ruim 429.000 verkeersboetes. Dat zijn er iets meer dan de bijna 426.000 in dezelfde periode in 2017. Het waren vooral Duitsers, Belgen en Polen die een boete kregen opgelegd.
Digitale handhavingsmiddelen
Het merendeel van de boetes voor te hard rijden wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen, aldus het ministerie. Vooral trajectcontroles op de A2 (in beide richtingen tussen Utrecht en Amsterdam), de A12 (bij Utrecht) en de A10 (ring rond Amsterdam) leverden de schatkist veel geld op. Het aantal bekeuringen voor rijden zonder gordel nam flink af: van ruim 14.000 naar bijna 11.000.
Overzicht
Het overzicht van verkeersboetes wordt elke vier maanden door het ministerie opgesteld in samenwerking met de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). ANP