'Minder scootmobiels voor hulpbehoevenden'
18-04-2011
• leestijd 2 minuten
Gemeenten zijn van plan om de bezuinigingen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor het grootste deel af te wentelen op de hulpbehoevenden. Dat blijkt uit een rondgang van advies- en onderzoeksbureau Doteye onder gemeenten naar aanleiding van de aangekondigde bezuiniging van 200 miljoen euro op het Wmo-budget.
Gemeenten willen het meeste geld besparen door de eigen bijdrage te verhogen en voorzieningen te versoberen. Ook willen gemeenten meer beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen die hulp nodig hebben. Zo moeten vaker mantelzorgers ingezet worden, bijvoorbeeld voor hulp in de huishouding of voor vervoer. Naast de bezuinigingen die rechtstreeks afgewenteld worden op de burger, kijken gemeenten ook waar ze in de uitvoering kunnen bezuinigen.
Doteye ondervroeg 250 Wmo-beleidsmedewerkers en hoofden van sociale zaken over hun plannen met betrekking tot de uitvoering van de bezuinigingen. De bezuiniging van 200 miljoen euro en de daarbij horende maatregelen gelden voor de beleidsperiode 2012-2016.
,,Gemeenten voeren de Wmo uit om mensen met een beperking te helpen, maar er zijn steeds meer mensen die moeten worden geholpen met steeds minder geld'', aldus Asha Khoenkhoen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
,,Met de bezuinigingen voor de deur is het zaak dat gemeenten het beschikbare budget zo goed mogelijk gaan inzetten om de beperkingen van mensen te compenseren. Het is belangrijk om met mensen te praten om te kijken wat ze echt nodig hebben. Zo kan het bijvoorbeeld volstaan om iemand een maaltijdservice te bieden in plaats van zijn keuken volledig te verbouwen. Of om vervoer te regelen voor iemand in plaats van hem een scootmobiel te geven.''
De verhoging van de eigen bijdrage door de gemeente is volgens Khoenkhoen ook relatief. ,,40 procent van de mensen die in aanmerking komen voor de Wmo, krijgt ook middelen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Alles wat ze bij de Wmo aan eigen bijdrage betalen, betalen ze niet meer bij de AWBZ. Per saldo zal die 40 procent hier dus niets van voelen.''
ANP