'Minder overkreditering bij hypotheken'
13-04-2010
• leestijd 2 minuten
Banken hebben de teugels aangetrokken bij het verstrekken van hypotheken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) signaleert dat er minder overkreditering plaatsvindt. Bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst sprak woensdag van een ,,significante vooruitgang''.
Volgens de AFM wordt er minder afgeweken van de gedragscode die is opgesteld voor de verstrekking van hypotheken. Vorig jaar constateerde de toezichthouder nog dat dat juist wel veel gebeurde.
,,Banken zijn nu voorzichtiger dan twee jaar terug'', zei Hoogervorst woensdag. Hij erkende dat de financiële crisis een belangrijke rol heeft gespeeld. ,,Maar men vindt het ook niet leuk om negatief in de krant te staan'', zo verwees hij naar boetes die de AFM heeft uitgedeeld aan financiële instellingen die te ruimhartig zijn geweest met hypothecaire leningen.
De AFM wil de regels voor het verstrekken van hypotheken verder aanscherpen om te voorkomen dat huiseigenaren met een te hoge schuldenlast worden opgezadeld. In september liet de toezichthouder weten dat een hypotheek hooguit 112 procent van de waarde van het huis mag bedragen. De zogenoemde 'top', het bedrag dat extra wordt geleend, moet dan wel binnen zeven jaar worden afgelost.
Banken en hypotheekadviseurs hebben de afgelopen maanden hun standpunt over het voorstel gegeven. De AFM komt waarschijnlijk volgende week met een aangescherpe gedragscode voor de sector. Die zal ,,in grote lijnen'' overeenkomen met het eerdere voorstel, aldus Hoogervorst.
De nieuwe voorschriften moeten er volgens de AFM-topman voor zorgen dat de recent geboekte winst op het gebied van overkreditering ,,niet meer verdampt''. ,,We moeten de 'verstrenging' in de markt vasthouden'', zei Hoogervorst.
De AFM wilde oorspronkelijk dat er helemaal geen leningen zouden worden verstrekt die hoger zijn dan de waarde van het huis. De toezichthouder werd daarna hard teruggefloten door de politiek.
Met het nieuwe voorstel verwacht de AFM nog steeds dat huiseigenaren beter zijn beschermd tegen een verdere verslechtering van de huizenmarkt, een hogere werkloosheid en een mogelijk oplopende rente. De toezichthouder uit al geruime tijd zijn zorgen over tophypotheken en aflossingsvrije hypotheken, die het risico op een restschuld vergroten. ANP