Er zijn steeds minder basisscholieren die 's ochtends zonder ontbijt de deur uit gaan. Bijna 90 procent van de kinderen op de basisschool ontbijt elke dag; dat is 10 procent meer dan tien jaar geleden, schrijft De Telegraaf maandag op basis van onderzoek in opdracht van het Nationaal Schoolontbijt.
Gezonder
Na forse kritiek op het zoete schoolontbijt in 2013 is het ontbijt ook dit jaar weer een stukje gezonder. Er zit voor het eerst groente bij het ontbijt. Dat er nog een lange weg te gaan is naar gezond ontbijten thuis blijkt ook uit het onderzoek. Het vaakst (71 procent) wordt gekozen voor brood met zoet beleg. Fruit (8 procent) en groente (2 procent) zijn weinig populair.
Nationaal Schoolontbijt
Het
Nationaal Schoolontbijt
, dat van 9 tot en met 13 november zijn 13e editie viert, wordt nog groter en gezonder. Dit jaar gaan tijdens de ontbijtweek maar liefst 500.000 kinderen op 2.600 basisscholen samen ontbijten en leren ze via lesmateriaal meer over het belang van een gezond ontbijt. Naast meer scholen nemen ook meer burgemeesters deel: in 240 gemeenten ontbijt een schoolklas met de burgemeester op het stadhuis. Het gevarieerde ontbijtpakket met brood, allerhande beleg, fruit en drinken is nu uitgebreid met groente: komkommers. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt dit jaar officieel ambassadeur van Gezonde School. Dit is een samenwerkingsverband van het RIVM Centrum Gezond Leven, de onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.
Vijf vuistregels
Ontbijten is volgens het Nationaal Schoolontbijt goed om de volgende punten: