Het aanbod van verse groente en fruit in Nederlandse winkels wordt minder. Belangrijke oorzaak is de lockdown die in veel landen wereldwijd in is ingegaan. Het vervoer van verse producten stokt daar, waarschuwt de netwerkorganisatie voor de tuinbouw Greenports Nederland.
Doordat de transportmogelijkheden voor groente en fruit beperkter worden, is het ook duurder om deze producten te vervoeren. Volgens Greenports is de markt zeer wispelturig. Daarbij zorgen overschotten van het ene product tot voedselverspilling, terwijl aan andere etenswaren tekorten ontstaan.
Internationaal probleem
Niet alleen in Nederland zullen consumenten binnenkort minder te kiezen hebben bij het groente- en fruitschap in de supermarkt. Ook in omliggende landen wordt volgens Greenports de keuze uit versproducten schraler.
Tuinbouwers die de horeca, cateringbedrijven, scholen of bedrijfskantines van voedsel voorzien, zien hun markt grotendeels instorten. Doordat veel van deze gelegenheden op last van de overheid gesloten zijn, lijden volgens Greenports deze ondernemers omzetverliezen van 40 tot 95 procent. De netwerkorganisatie pleit daarom voor een speciaal noodfonds voor bedrijven in de teelt en handel van groente en fruit. ANP