Dit jaar zullen particulieren minder bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking van hun gemeente. Deze verwachting spreken Vereniging Eigen Huis en de Waarderingskamer (de WOZ-toezichthouder) uit, meldt de NOS.
Vorig jaar werd er bij een recordaantal van ongeveer 675.000 woningen bezwaar gemaakt. De WOZ steeg toen, aansluiten met de huizenprijzen, gemiddeld 17 procent. Veel commerciële bureautjes boden daarop hulp aan bij het indienen van een bezwaar.
WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar ontvangen woningeigenaren een WOZ-beschikking, waarin hun gemeente de waarde van het onroerend goed vaststelt. Op basis van de WOZ wordt de hoogte van belastingen berekend.
Dit jaar is de gemiddelde WOZ-stijging met 2,8 procent veel lager dan vorig jaar. "Dan beleef je zo'n WOZ anders dan bij een forse stijging", zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer. Vereniging Eigen Huis, de belangenvereniging van huiseigenaren, ziet dat ook en verwacht daarom minder bezwaren. "Vorig jaar schrokken mensen erg van die 17 procent. Een lager percentage voelt beter", verklaar Hans André de la Porte van de belangenvereniging tegenover de NOS.
Tot vorig jaar ontvingen commerciële bureaus die bezwaar maakten vele honderden euro’s onkostenvergoeding van de gemeente als ze de procedure wonnen. De vergoedingen zijn dit jaar met 75 procent omlaaggegaan en de gemeente betaalt deze vergoeding nu direct aan de burger. De commerciële bureaus moeten zelf regelen dat ze door particulieren voor hun dienst worden betaald. Door nieuwe regelgeving is het dus veel minder lucratief geworden om als commercieel bureau namens een particulier bezwaar te maken. ANP/NOS
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!