Miljoenen slimme meters niet geschikt voor energietransitie
29-05-2020
•
leestijd 1 minuten
•
580 keer bekeken
•
Ruim 4 miljoen 'slimme' energiemeters zijn niet in staat om doorlopend gegevens over het energieverbruik te versturen, meldt het FD. Daarmee zijn ze ongeschikt voor de 'energietransitie': de overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren.
De meters waar het om draait zijn door netbeheerders Liander en Stedin geïnstalleerd in particuliere woningen. Deze apparaten versturen hun data via de verouderde communicatietechnologie CDMA. Hiervoor hebben beide netbeheerders een eigen telecomnetwerk.
Verouderde technologie
Onderzoeksbureau Dialogic, die het rapport heeft opgesteld over de meters, zegt dat de CDMA-technologie het einde van zijn levenscyclus bereikt. Zowel telecombedrijven als de fabrikanten van chips, modems en netwerkapparatuur zijn gestopt met deze technologie. Het systeem kan bovendien niet de hoeveelheid data versturen, die netbeheerders nodig zullen hebben om pieken en dalen in de energievoorziening op te vangen.
Inzicht in schommelingen is niet alleen nodig voor een betrouwbaar energienetwerk, als steeds meer mensen hun elektrische auto's opladen of stroom leveren met eigen zonnepanelen. Volgens kabinetsplannen moet de consument doorlopend de stroomprijs kunnen volgen. Ze kunnen dan zelf een geschikt moment kiezen voor het kopen of verkopen van stroom.