Sinds de invoering van de nieuwe donorwet stemmen veel meer Nederlanders in met orgaandonatie. In juli 2021 stemden 4,8 miljoen mensen hier expliciet mee in. Dat zijn er bijna een miljoen meer dan begin 2020, weet het statistiekbureau CBS te melden.
Per juli 2020 regelt de nieuwe donorwet dat alle inwoners van 18 jaar of ouder in het Donorregister worden opgenomen. Ze kunnen al dan niet toestemming geven voor donatie. Orgaandonors kunnen aangeven bepaalde organen of weefsels niet te willen doneren.
In het register komt te staan dat mensen "geen bezwaar tegen orgaandonatie" hebben als ze geen keuze doorgeven. Dat laatste is het geval bij 3,3 miljoen Nederlanders. Verder hebben 1,5 miljoen mensen ervoor gekozen om een nabestaande of aangewezen persoon te laten beslissen over orgaandonatie als ze overlijden.
Halverwege dit jaar had driekwart van de inwoners van 18 jaar of ouder een keuze doorgegeven, oftewel 10,6 miljoen mensen. Vooral jongeren hebben nog geen keuze gemaakt. De groep die expliciet geen toestemming geeft voor donatie is gegroeid van 2,3 miljoen mensen aan het begin van 2020 naar 4,3 miljoen in juli 2021.
In de leeftijdsgroep van 20 tot 70 jaar geeft een meerderheid van de mensen wel toestemming voor donatie. Bij 80-plussers is juist het omgekeerde aan de hand. Vrouwen hebben vaker hun keuze vastgelegd in het Donorregister en stemmen ook relatief meer in met orgaandonatie vergeleken met m' annen.
Op Urk is het percentage mensen dat toestemming geeft voor orgaandonatie met 15 procent het laagst. Het percentage donors is ook relatief laag in veel andere gemeenten in de zogenoemde Biblebelt, waar veel orthodoxe protestanten wonen. In Oost Gelre en Rozendaal is het percentage dat toestemming geeft voor donatie het hoogst. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!