Iedere dag hebben meer dan 70.000 Nederlaners een migraineaanval, en een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven migraine. Het is een van de duurste hersenaandoeningen, wat Nederland 1,7 miljard euro per jaar kost door verzuim en productiviteitsverlies. Omdat de aantallen zo hoog oplopen wil Migraine Week openheid rondom de ziekte creëren.
'Migraine is meer dan hoofdpijn'
Om het bewustzijn rondom migraine te vergroten, organiseren de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en Novartis Consumer Health van 7 t/m 13 september 2015 de tweede editie van de Migraine Week. Met de boodschap 'Migraine is meer dan hoofdpijn. Praat erover met je huisarts, apotheker of drogist' vragen de initiatiefnemers aandacht voor de aandoening en mogelijke oplossingen. Ook willen zij de ziekte beter bespreekbaar maken.
Migraine niet bespreekbaar op het werk
Migraine stuit op de werkvloer op onbegrip, zo blijkt uit een recente opiniepeiling door Panelwizard Direct. 35,9% van de Nederlandse beroepsbevolking zou het vervelend vinden om te werken met een collega met migraine. Veel mensen met migraine voelen zich schuldig naar hun collega's toe en zijn bang voor onbegrip.
Iemand die lijdt aan migraine is tijdens een onbehandelde aanval voor 43,3% invalide en kan dan niet veel meer dan in het donker in bed liggen.
Werkgevers moeten zich realiseren dat migraine een serieuze aandoening is. Het is niet zomaar een hoofdpijntje. Werknemers met migraine verzuimen naar schatting gemiddeld drie tot zeven dagen extra als gevolg van hun ziekte, en dat is lang niet altijd nodig als tijdig een goede behandeling is gevonden.
Voorzitter Rob van Doorn van de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten: "Als we migraine op de werkvloer serieuzer nemen en adequaat behandelen leidt dat tot een hogere inzetbaarheid van medewerkers, minder productiviteitsverlies en een betere onderlinge verstandhouding tussen leidinggevenden, medewerkers en hun collega's."
Ambassadeur Hans Klok: migraine is geen illusie
''Je kunt je niet voorstellen wat een verschrikkelijke pijn deze mensen hebben. Mensen die een gebroken been hebben, herken je duidelijk, maar migraine is dé onzichtbare ziekte. Ik weet er alles van, tot mijn dertigste heb ik er veel last van gehad. Ik heb nooit een optreden afgezegd, maar ik zag vaak sterretjes van de pijn. Dat hield op toen ik goede medische hulp zocht en ook vond. Daarom is mijn boodschap: zoek hulp en laat je niet ontmoedigen. Zorg dat je goede medicatie krijgt, want die is er. Zo heb ik er goed mee leren omgaan."