Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Met deze vlammende tips maak jij de beste BBQ-keuzes!

02-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2005 keer bekeken
  •  
barbecue bbq 1127
Het BBQ-seizoen is alweer vol geopend. Vanuit veel achtertuintjes of vanaf balkons zie je daarom regelmatig rooksignalen voorbijkomen. Maar hoe houd je jouw elektrische, gas- of houtskoolbarbecue het beste schoon? Is houtskool of briket bij de ouderwetse barbecue beter geschikt? En hoe is jouw barbecue verzekerd? We zetten wat tips en informatie voor je op een rij.
Het beste maak je voor én na elke grillbeurt jouw barbecue schoon, ongeacht of je een elektrische-, gas- of houtskoolbarbecue hebt. Een gas- of elektrische barbecue is echter wel een stukje eenvoudiger schoon te maken dan de houtskoolbarbecue. We delen hieronder schoonmaaktips per type barbecue.

Gas- of elektrische barbecue schoonmaken

Bij deze twee types verwijder je eerst de grootste etensresten. Daarna verbrand je de rest van de etensresten op de hoogste stand binnen vijftien minuten. Deze verbrande etensresten borstel je er hierna eenvoudig af. Vervolgens kun je de grillplaat als deze is afgekoeld losmaken en met de hand nog even afwassen.

Houtskoolbarbecue schoonmaken

Bij een ouderwetse barbecue met rooster maak je het als het is afgekoeld allereerst schoon met een borstel van staaldraad. Hiermee schrob je goed over de spijlen van het rooster heen. Vervolgens kun je in afwaswater met een spons van staaldraad het rooster verder schoonmaken.
Extra tip: als je geen borstel van staaldraad voor handen hebt, kun je ook een bol van aluminiumfolie gebruiken. Dat heeft hetzelfde effect.

Smeer het rooster of grillplaat goed in

Nu scheelt het een hoop schoonmaken als je je barbecue voor gebruik goed in het vet zet. Maak daarom van keukenpapier een prop en bedruip deze met plantaardige olie. Hiermee kun je vervolgens het oppervlakte invetten. Zorg dat je het rooster met voldoende vet insmeert. Dit voorkomt aanbakken op de plaat of het rooster.
Zit er naderhand veel overtollig vet op je barbecuerooster? Huishouddeskundige Zamarra doet hieronder voor hoe je je barbecue het beste vetvrij kunt maken met een gehalveerde ui.

Ouderwets barbecueën: houtskool of briketten?

Wie nog over een barbecue met rooster beschikt, kent het dilemma: houtskool of toch briketten? Beide soorten zijn niet erg milieuvriendelijk. Het grote verschil tussen de twee brandstoffen is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien. Hierdoor zijn briketten beter geschikt voor gerechten die wat langer op de barbecue moeten blijven liggen. Houtskool wordt daarentegen sneller heet, maar brand ook sneller op. Wil je niet te lang wachten tot je barbecue aan is en vooral snel barbecueën? Dan is houtskool een prima keus.
Vind jij al die rook bij de barbecue vervelend? Overweeg dan een elektrische of gasbarbecue. Deze geven minder rook af dan barbecues met houtskool of briketten. Zó overkom je ook nog eens rookoverlast voor de buren.

Hoe mens- en milieuvriendelijk is BBQ’en?

Barbecueën is dankzij het verbruik van brandstoffen als houtskool en briketten niet erg milieuvriendelijk. Daarnaast kan het vanwege het schadelijke fijnstof dat vrijkomt ook gezondheidsklachten veroorzaken, vooral voor mensen met astma. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder, goedkoper en minder vervuilend. Elektrisch barbecueën is volgens Milieu Centraal het goedkoopst in gebruik.
Er bestaan wel duurzame houtskool of briketten. De duurzame houtskool kun je herkennen aan het FSC-keurmerk. Bij houtskool met FSC-gecertificeerd hout is er minder hout nodig om dezelfde hoeveelheid houtskool te produceren als bij traditionele houtskool. Verder kun je milieuvriendelijker barbecueën door een houtskoolbarbecue aan te schaffen die niet te groot is. Zo verbruik je niet meer brandstof (briketten of houtskool) dan nodig is.
Wist je dat… de as van de barbecue niet in de GFT-bak mag? De as verstoort namelijk het composteerproces en kan schadelijke stoffen bevatten. Daarom moet het bij het restafval.

Mag je barbecueën op het balkon?

Wie met mooi weer graag buiten eet, is hoogstwaarschijnlijk fan van de BBQ. Daarom zal je ook in veel huishoudens zo’n instrument aantreffen. Velen vragen zich echter wel af of barbecueën op het balkon is toegestaan, omdat het redelijk gevaarlijk is. Er is geen wet die dit verbiedt. Wel is het goed om het huishoudelijk reglement van bijvoorbeeld de Vereniging van Eigenaren (VvE) na te gaan om te zien of het bij jouw huis mag.
Barbecueën in de zon? Vet dan niet alleen de BBQ, maar ook jezelf goed in! Lees hier wat je moet weten over zonnebrandcrème.

Valt jouw barbecue onder de inboedelverzekering?

Veel inboedelverzekeringen dekken, naast schade binnenshuis, ook diefstal van meubelen in de tuin of op het balkon, tuingereedschap en wasgoed. Maar de barbecue valt in de regel niet onder de verzekering, meldt de Consumentenbond. Een nieuwe moderne barbecue kan flink oplopen in prijs, dus wil je deze goed verzekeren. Lees daarom ook nog even de voorwaarden van jouw (eventuele) verzekering na én berg de BBQ na gebruik goed op in je schuurtje, bijkeuken of ander opberghok.
Bron: Consumentenbond, De Betere Wereld, Milieu Centraal
Heb jij nou een vraag over dit onderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!