Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Met deze tips haal jij het beste uit je vaatwasser!

23-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
25684 keer bekeken
  •  
vaatwasser 1127
De vaatwasser is in de meeste keukens niet meer weg te denken. Aan de buitenkant zien veel vaatwassers er hetzelfde uit, maar er zijn wel degelijk verschillen in grootte, gebruiksgemak en prestatie. Wat is de beste vaatwasser, hoe zorg je voor een optimale levensduur van je afwasmachine en met welke vaatwastabletten wordt de vaat blinkend schoon? We delen onze vaatwastips hier.
Op Kassa’s forum Vraag & Beantwoord komen tal van vragen voorbij over de vaatwasser. Zo vraagt SH472299 zich af wat je moet doen als je Siemens vaatwasser stuk is en je garantie nét een jaar verlopen is, wil MISSDRASHA weten wat ze moet doen bij schade door een monteur van Whirlpool en is LASINK-VE benieuwd hoelang het duurt bij ATAG om een onderdeel te vervangen. Eén ding wordt wel duidelijk: vaatwassers gaan vaak lang mee, maar schade komt ook geregeld voor.

Wat is de beste vaatwasser?

Een goede vaatwasser is makkelijk in- en uit te ruimen, zorgt voor een schone vaat die droog de kast in kan en wast zuinig. Wie namelijk een zuinige vaatwasser heeft, kan jaarlijks enkele tientjes besparen op energie- en waterverbruik.
Op basis van deze belangrijke factoren heeft de Consumentenbond 55 vaatwassers vergeleken in een test. De Siemens SN657X01PN staat in deze test op nummer 1 van beste vaatwassers en de Bosch SMV46CX05N op plek 1 in de categorie ‘Beste koop vaatwasser’. Bij deze laatste categorie is er rekening gehouden met de prijs-kwaliteitverhouding.

Wat zijn de beste vaatwastabletten?

Naast afwasmachines heeft de bond in juli 2017 ook vaatwastabletten getest. Wat blijkt? Met het goedkoopste all-in-one tablet uit de test wordt de vaat het beste schoon! Het merk W5 stond met zijn tabletten met stip op één. Daarna volgden de all-in-one vaatwastabletten van Una en AH op plek twee en drie. 

Waar moet je op letten als je een vaatwasser koopt?

Bij de aanschaf van een nieuwe afwasmachine, kun je erop letten of de rekken goed aanvoelen en soepel glijden en het apparaat flexibel in te delen is met rekjes. Denk er verder over na of je een besteklade of bestekkorf wilt. Ook is het goed om te kijken of je het filter in de machine eenvoudig eruit kunt halen en of je de sproeiarmen eruit kunt halen. Daarnaast is het de moeite waard om naar het energielabel en sluipverbruik te kijken.
De afmeting van belang en het type afwasmachine is ook belangrijk voor je keuze. Een standaardformaat is zo’n 80 tot 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed, meldt de Consumentenbond. Hiervan kun je afwijken met een smalle of minivaatwasser (voor een huishouden van één tot twee personen) of een hoge vaatwasser, die ruimte voor meer vaat biedt. Het standaardformaat gaat efficiënter om met energie dan smallere modellen. Verder kun je kiezen voor volledig of half integreerbare vaatwassers, die verwerkt zitten in het keukenblok, of onderbouw of vrijstaande machines, die je onder het aanrechtblad bouwt of los kunt zetten.

Hoe verleng je de levensduur van je vaatwasser?

Vaatwassers gaan gemiddeld met 11,5 jaar mee, meldt de Consumentenbond. Dit is wel afhankelijk van hoeveel je het apparaat gebruikt. Dat komt neer op tussen de 2500 tot 5000 wasbeurten. Bij relatief dure machines mag je er over het algemeen vanuit gaan dat deze langer meegaan. Dan zit er beter materiaal in verwerkt. Nu kun je de levensduur van je vaatwasser met allerlei handige tips verlengen. We delen er hieronder vijf.

1. Gebruik je vaatwasser niet dagelijks

Zoals hierboven staat, is de levensduur van je vaatwasser afhankelijk van hoeveel je het gebruikt. Gebruik je je machine maar één keer per week? Dan zal de levensduur een flink stuk langer zijn dan wanneer je je apparaat elke dag gebruikt. Een vaatwasser die dagelijks staat te draaien slijt daarnaast aanzienlijk sneller.

2. Ga kalkaanslag op de sproeiarmen tegen

Het goed is om overmatig kalkaanslag op de sproeiarmen van de vaatwasmachine tegen te gaan. Dit is namelijk een veel voorkomend probleem dat ervoor zorgt dat je vaat voor geen mogelijkheid schoon te krijgen is.

3. Maak je filter regelmatig schoon

Daarnaast is het goed om bij het onderhoud op het filter te letten. Als je dit niet doet, kan deze verstopt raken. Maak daarom het filter regelmatig schoon. Je ziet dat het tijd is om dit te doen, als je merkt dat de vaatwasser je vuile vaat minder goed schoonmaakt.

4. Zet je vaatwasser niet té vol

Wanneer je je vaatwasser tot de nok toe vult, zal het apparaat het aanzienlijk zwaarder te verduren hebben tijdens een wasbeurt. Daardoor levert het eerder slijtageklachten op. Let er daarom op dat je niet al te veel zware dingen tegelijk in de afwasmachine doet.

5. Deel je vaatwasser slim in

Zorg ervoor dat je pannen onderin zet, omdat de waterstralen daar de meeste kracht hebben. Zet verder de meest vieze vaat op plekken die zorgen dat de sproeiarmen er goed bij kunnen met hun waterstralen. Verder is het handig om enkel producten in je vaatwasser te doen die daartegen kunnen. Zo kan zilver beschadigen, wat je vaatwasser kan aantasten.

Optimaal gebruik van de vaatwasser

Spoel jij normaal gesproken je vaat voor je het in de afwasmachine zet? Dat is niet nodig. Huishouddeskundige Zamarra legt je in deze video uit waarom.
Bron: Consumentenbond, Energielabel.nl, Milieu Centraal
Heb jij nou een vraag over schade aan je vaatwasser of je recht op garantie? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor