Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Met deze 5 tips houd je je werkplek coronaproof!
30-06-2020
•
leestijd 3 minuten
•
770 keer bekeken
•
Nu de coronamaatregelen stap voor stap worden versoepeld, is de verwachting dat we weer vaker naar kantoor reizen. Op kantoor deel je regelmatig een bureau met anderen. Hoe houd je deze flexplek schoon en voorkom je besmetting? We zetten vijf tips op een rij!
De maatregelen die de overheid heeft opgesteld, gelden uiteraard ook voor op kantoor. Volgens dat advies, houd je te allen tijde anderhalve meter afstand van anderen en zorg je dat je je handen regelmatig goed wast. Sommige werkplekken hebben een paal met desinfectiemiddel staan bij de ingang van het pand, zodat je je handen bij binnenkomst kunt ontsmetten. Naast dat het bedrijf allerlei maatregelen treft, kun je zelf ook een hoop doen.
1 – Maak je toetsenbord schoon
Als er iets veel door vingers wordt aangeraakt, dan is dat het toetsenbord wel. Je kunt het heel grondig schoonmaken door alle toetsen los te wrikken en schoon te maken met een stofzuiger, maar dat is niet altijd haalbaar op de werkvloer. Schakel voor het schoonmaken altijd als eerst alle apparatuur uit en trek ze uit het stopcontact. Je kunt je toetsenbord omdraaien en even uitkloppen om kruimels en andere troep dat tussen de toetsen zit los te schudden. Daarna kun je de oppervlakte ontsmetten met een microvezeldoek en wat desinfectiemiddel met een alcoholpercentage van 70 procent. Zorg er wel voor dat het doek niet druipt, want er mogen geen druppels in het toetsenbord sijpelen.
Werk je op een laptop? Vergeet dan niet je laptop uit te zetten. Als je door het schoonmaken per ongeluk toetsen indrukt, gebeuren er in ieder geval geen gekke dingen op je scherm. Ook hier is het slim om je oplader los te koppelen.
2 – Haal een doekje over je computermuis
Wat je doet met het toetsenbord, kun je ook doen met je muis. Maak de muis los van je computer en maak de oppervlakte schoon met een microvezeldoekje met desinfectiemiddel. Zorg er wel voor dat je elke keer een schone doek gebruikt, anders verplaats je enkel viezigheid.
Als je toch bezig bent, kun je ook een doekje over je computermonitor halen. Vergeet weer niet alles uit te schakelen en eventuele opladers en andere kabels te ontkoppelen. Maak ook hier je doek niet te nat, je wilt niet dat er vochtigheid in je scherm terecht komt. Ook op je smartphone blijven er een hoop bacteriën plakken. Lees onze tips over hoe je dit kunt schoonmaken.
3 – Maak gebruik van een ‘hygiënehaakje’
Om besmetting via oppervlakken als deurklinken te voorkomen, hebben knappe koppen manieren gevonden om aanraking te voorkomen. Door middel van een hygiënehaak kun je contactmomenten vermijden. Je gebruikt deze handige accessoire om veilig deuren te openen of om (lift)knopjes in te drukken.
Bij het doorspoelen van een toilet kunnen veel druppeltjes door de lucht verspreiden. Deze druppeltjes adem je in of komen op je kleding terecht. Volgens het RIVM is het coronavirus zowel in de urine als in de ontlasting van mensen ontdekt. Het zou dus kunnen zijn dat het doorspoelen van de wc zonder deksel een potentiële besmettingsbron kan zijn.
Heeft je wc een deksel? Doe deze dan dicht en spoel daarna pas de wc door. Op die manier verminder je de verspreiding van druppels.
5 – Wissel je werktijden af
Om goed anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen houden, zullen bureaus uit elkaar geschoven moeten worden, of misschien zelfs worden verwijderd. Sommige kantoortuinen bieden daardoor minder plek voor alle werknemers. Als er niet voor iedereen een zitplek gegarandeerd kan worden, is het slim om je werktijden op kantoor af te stemmen met je collega’s. Zo voorkom je drukte en onduidelijkheid wie waar mag en kan zitten. Vooral wanneer je in een groot team werkt, kan het handig zijn het opstellen een schema aan je leidinggevende over te laten.
Tot slot blijft het advies van het RIVM om waar mogelijk thuis te blijven werken. Als je klachten hebt als verkoudheid, hoesten, keelpijn, verhoging of plotselinge verlies van reuk en smaak, dan is het advies om thuis te blijven, of een afspraak te maken bij je lokale GGD voor een coronatest.