Bezoekers aan de kantine zullen door een meerderheid van de Nederlandse amateurvoetbalclubs niet worden gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs, meldt Belangenorganisatie Amateur Voetbalvereniging (BAV) na een enquête onder de 1600 aangesloten clubs. Volgens de vereniging geeft 55 procent van de clubs aan zich niet aan de nieuwe regels te kunnen houden, vanwege de druk bij controles en geld.
"Clubs willen de druk van mogelijke agressie bij de controles niet op de schouders van vrijwilligers leggen. En voor het inhuren van externe beveiligers is geen geld", aldus BAV-voorzitter Ben van Olffen.
De BAV kreeg "binnen de kortste keren" ruim honderd reacties op de enquête, die sinds woensdagavond online staat. "Zo'n 15 procent geeft aan gewoon te gaan controleren. Een kleine 30 procent weet het nog niet. De rest geeft aan het niet te doen", aldus Van Olffen. Voetbalbond KNVB ontving soortgelijke signalen. Volgens de bond verwachten veel clubs praktische problemen en zijn zij op zoek naar "een werkbare situatie voor hun vrijwilligers".
Het is voor veel sportbondenafwachten of hun verenigingen gaan controleren. Tennisbond KNLTB kreeg vorige week na de persconferentie van het kabinet over de aangepaste coronamaatregelen veel boze reacties binnen. "Het eerste sentiment was: dit is geen versoepeling, maar juist een strenger beleid", aldus Benoit Gilissen, manager verenigingszaken bij de KNLTB. "Toen later duidelijk werd dat afhalen gewoon zonder controle kan en het terras ook is uitgezonderd, zakte dat wat weg. Het moet in de praktijk gaan blijken of clubs die controle echt gaan doen. Ik denk dat de meeste verenigingen het wel gaan proberen. Maar we zijn ook realistisch: de vorige keren zag je ook dat het na verloop van tijd weer verwaterde. Zo'n signaal als van de gemeente Amsterdam dat ze niet gaan controleren, helpt dan niet."
Hockeybond KNHB voorziet niet zoveel problemen met het coronatoegangsbewijs. "Gelukkig is de maatregel zo opgeschreven door de overheid dat het alleen geldt voor het deel van het clubhuis waar je zittend iets consumeert", aldus een woordvoerster. "We zien vaak dat bezoekers binnen een drankje halen en dat dan op het terras of langs de lijn opdrinken." Gymnastiekunie KNGU heeft volgens een woordvoerster amper te maken met het coronatoegangsbewijs. "We hebben maar heel weinig verenigingen met een eigen kantine, alleen een klein aantal grote clubs." ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!