Broodverbeteraar wordt in sommige gevallen gemaakt van Chinees mensenhaar. Dit onthult het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde morgenavond in de uitzending.
Plantaardig aminozuur
Bakkers voegen broodverbeteraar toe aan hun product om de malsheid te verbeteren. In de helft van de gevallen gaat het om het aminozuur L-cysteïne. Doorgaans komt dit aminozuur uit plantaardige producten zoals maïs, maar in China halen sommige fabrieken de stof uit eendenveren of mensenharen.
Verborgen camera
Keuringsdienst van Waarde legde met een verborgen camera gesprekken vast tussen vertegenwoordigers van enkele grote Chinese fabrieken. De vertegenwoordigers gaven toe dat 80 procent van hun L-cysteïne uit mensenharen komt. Dit haar wordt bij plaatselijke kappers opgehaald en met behulp van chemische processen verwerkt tot L-cysteïne.
Haar in Nederlands brood onwaarschijnlijk
In een gesprek met de Volkskrant zegt Cees Hack, algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld, dat hij het onwaarschijnlijk acht dat het haar in Nederlands brood terechtkomt. Volgens Hack werken de meeste Nederlandse broodbakkers met de plantaardige versie van het aminozuur. Minder dan 10 procent werkt met de dierlijke versie uit China, maar Hack kan zich niet voorstellen dat die bakkers zakendoen met zulke fabrieken.