'Mensen met zware psychische problemen kunnen nauwelijks hulp vinden'
07-06-2021
•
leestijd 1 minuten
•
1364 keer bekeken
•
Juist voor de mensen die zware psychische problemen hebben, is het moeilijk om goede psychische hulp te vinden, meldt onderzoeksplatform Pointer. Het lukt hen vaak niet eens om op de toch al ellenlange wachtlijsten terecht te komen.
Volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os gaat het om een groeiende groep patiënten die geen passende zorg krijgt omdat ze ‘te complex of te crisisgevoelig’ zijn. “De rechtvaardiging daarvoor is dat men zegt: ‘Ja, maar wij zijn heel specialistisch’", zegt Van Os in Pointer. "Maar eigenlijk is ‘specialistisch’ in de ggz een ander woord geworden voor: ‘We willen alleen eenvoudige dingen doen’.”
Acceptatieplicht
Van Os vindt ook dat er een systeem moet komen waarbij patiënten met de ernstigste klachten als eerste geholpen worden, omdat het levensbedreigend kan zijn als zij te lang moeten wachten op zorg. Nu is het zo dat patiënten die meerdere problemen tegelijkertijd hebben, zoals een eetstoornis of een verslaving in combinatie met een depressie, vaak nergens terecht kunnen voor een passende behandeling.
Hij pleit daarom voor een acceptatieplicht, zodat deze patiënten niet langer tussen wal en schip vallen. "De eerste hulp heeft een acceptatieplicht om iemand die bloedend binnenkomt te behandelen. Ik zou niet inzien waarom het in de ggz anders zou moeten zijn."