Een buurtbus is een achtpersoonsbus dat wordt bestuurd door vrijwilligers. Er wordt gereden op een vaste route en volgens een vaste dienstregeling. In gewone bussen zijn aparte in- en uitgangen en zit de chauffeur achter een plastic scherm. Dit is in een buurtbus niet mogelijk. Daarnaast zijn de vrijwilligers die de buurtbus besturen vaak boven de 60 zijn waardoor ze in de risicogroep zitten. De regionale vervoersmaatschappijen vinden daarom dat het nog niet veilig is om de buurtbus te laten rijden.
We gingen langs bij Henny en Mien uit Est. Zij maken een paar keer per week gebruik van de buurtbus tussen Est en Geldermalsen. Mien: “Het zou heel fijn zijn als ze snel met een oplossing kunnen komen, vooral nu het herfstseizoen voor de deur staat. Dan stap je niet zo makkelijk op de fiets.” Henny beaamt dit. “Ik ben mijn onafhankelijkheid kwijt.” En dit geldt voor veel meer mensen op het platteland die toch afhankelijk zijn van deze vorm van openbaar vervoer.
Er wordt momenteel onderzoek gedaan bij TNO naar hoe de veiligheid aangepast kan worden om toch weer te gaan rijden. Maar het is nog onduidelijk wanneer dit klaar is en of er dan ook een passende oplossing zal komen.
In de studio spreekt Amber met Pedro Peter van OV-NL, de branchevereniging van streekvervoerders, over welke oplossingen er te bedenken zijn om de buurtbus weer zo snel mogelijk te laten rijden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!