Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Melkbroodjes bevatten alcohol. Is dit schadelijk?

24-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
21387 keer bekeken
  •  
Broodjes 1127

Als je geniet van een ontbijtje met roerei, jus d’orange en melkbroodjes, dan sta je er misschien niet bij stil dat je de dag start met een beetje alcohol. In producten als melkbroodjes zitten namelijk aroma’s verwerkt die alcohol bevatten. Is het schadelijk voor je gezondheid? Kassa zocht het uit.

Je zou het niet verwachten: alcohol in je melkbroodje. Toch zijn er diverse zakken met melkbroodjes waarbij in de ingrediëntenlijst staat vermeld dat het een aroma bevat met 0,4 procent alcohol. Dat is ongeveer hetzelfde promillage als een flesje Shandy, dat 0,5 procent alcohol bevat.

Wellicht dat je je dan afvraagt of het wel goed is voor je opgroeiende kind dat verzot is op de broodjes. Misschien ben je zwanger of nuttig je geen alcohol om religieuze redenen. Dan wil je graag weten hoe het precies zit. 

“Natuurlijke aroma”

Bij melkbroodjes uit de supermarkt staat geen vermelding van alcohol, zoals “Nix18”. Daarnaast gaat het om broodwaren, dus verwacht je niet zo gauw dat er ook maar iets alcoholisch in zit. Toch is het zo dat als je de ingrediëntenlijst bekijkt, er bij een aantal merken “natuurlijke aroma’s (0,4% alcohol)” staat vermeld. Het gaat dus om een specifieke toevoeging aan het product dat alcohol bevat. Bij een deel van de merken staat ook een expliciete vermelding dat het product een klein beetje alcohol bevat.

Alcoholwetgeving

Volgens de wet valt een product pas onder de alcoholwetgeving als het gehele product meer dan 0,5% alcohol bevat. Daarom mag een product als Shandy gewoon verkocht worden aan iedereen. Daar zit namelijk precies 0,5% alcohol in. Toch wordt er al jaren discussie gevoerd, want voor veel mensen voelt het raar dat een kind van tien jaar oud een flesje Shandy zou mogen kopen. 

Niet schadelijk

Anne Lutgerink van het Voedingscentrum geeft aan dat in het geval van melkbroodjes, de alcohol zich bevindt in een specifiek aroma. Daarnaast vertelt ze dat de vermelding van het aroma bijna onderaan de lijst staat; dat betekent dat er maar weinig van in het product zit. “Een ingrediëntenlijst staat op volgorde van hoeveelheid.” 

Kortom, het aroma bevat 0,4% alcohol en dat aroma is tegelijk maar een kleine toevoeging van het product, waardoor uiteindelijk – als je het gehele product bekijkt – er zo goed als geen alcohol in het product zit, aldus Lutgerink.

Te lage concentratie

“De dosis maakt het vergif”, luidt een gezegde. Bij melkbroodjes is dat ook het geval. “Ik denk niet dat als je af en toe een melkbroodje eet, dat het dan tot lichamelijke schade leidt hoor, want daarvoor is de concentratie alcohol te weinig”, vertelt Lutgerink.

Toch benadrukt ze wel dat het altijd beter is om alle alcohol te vermijden als je kind bent of in verwachting bent. Lutgerink geeft daarentegen aan dat het veel belangrijker is om rekening te houden met alcohol in bepaalde gerechten.

Alcohol in gerechten

Alcohol in etenswaren komt vaker voor. Bijvoorbeeld als je zelf een kaasfondue of rode wijnsaus maakt. Toch weten veel mensen niet dat bij verhitting niet alle alcohol verdampt. Anne Lutgerink van het Voedingscentrum benadrukt dat bij verhitting slechts een deel van de alcohol verdampt, niet alles. Kijk dus uit als je zo’n gerecht maakt voor kinderen of zwangere personen. 

Alcohol en religie

Een deel van de mensen consumeert geen alcohol om religieuze redenen. De mate waarin men dat naleeft verschilt per religie en ook per persoon. Sommige mensen accepteren bijvoorbeeld dat een gerecht een beetje alcohol bevat; anderen zullen in zijn geheel geen alcohol innemen. In dat laatste geval is het goed om te weten dat veel producten van nature ook wat alcohol kunnen bevatten. Denk daarbij aan bepaalde soorten broodwaren en overrijp fruit, volgens de informatiesite Gezondeten.nl.

Gisting en fermentatie

Volgens Gezondeten.nl zijn dat natuurlijke processen van gisting en fermentatie. Daardoor bevatten heel veel soorten voedsel en drinken minuscule, onschadelijke, hoeveelheden alcohol. Voor iemand die 100 procent volledig abstinent is, kan dat echter een behoorlijke uitdaging vormen. 

Bron: Voedingscentrum, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Gezondeten.nl, Jumbo, Albert Heijn, Superunie

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor