Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meldingsplicht in aansprakelijkheidsverzekeringen in strijd met de wet

30-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Geldbootje_55.jpeg
De meldingsplicht in veel aansprakelijksheidsverzekeringen is in strijd met de wet, concludeert promovendus Frank Stadermann, advocaat gespecialiseerd in wa en verzekeringsrecht, in zijn proefschrift. Verzekeraars eisen ten onrechte dat onmiddellijk situaties gemeld worden die eventueel tot een aansprakelijkheidsclaim kunnen leiden.
Indien dit later gebeurt, mogen zij niet weigeren uit te keren. Stadermann promoveert bij de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit en verdedigt zijn proefschrift 'Enige vraagstukken van verzekeringsdekking' op vrijdag 1 april 2011 om 16.00 uur in het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag.
In strijd met de wet
'In de meeste polissen van aansprakelijkheidsverzekeringen staat, dat de verzekerde zodra hij kennis draagt van een omstandigheid die kan leiden tot een claim, hij daarvan melding dient te maken bij zijn verzekeraar. Alleen dan heeft hij recht op dekking als hij inderdaad aansprakelijk wordt gesteld.', aldus Frank Stadermann. 'Dan hebben we het over 'claims made verzekeringen'. Dit zijn verzekeringspolissen die alleen die claims uitbetalen, die tegen de verzekerde worden ingesteld tijdens de looptijd van de verzekering.' De verplichting om een omstandigheid waaruit een claim kan volgen, te melden, staat volgens het onderzoek van Stadermann echter haaks op de wet. De wet schrijft namelijk dwingend voor dat een verzekerde pas meldingsplicht van een omstandigheid heeft aan de verzekeraar, als het risico waartegen is verzekerd, zich heeft verwezenlijkt. Bij een aansprakelijkheidsverzekering verwezenlijkt het risico zich op zijn vroegst pas als de verzekerde aansprakelijk wordt gesteld, zo meent Stadermann. Dus is de meldingsplicht bij 'claims made verzekeringen' in strijd met de wet.
Verstrekkende gevolgen
Deze conclusie uit het promotie-onderzoek heeft ingrijpende gevolgen. Dit geldt namelijk voor de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen die op 'claims made'-basis'zijn gesloten, ook voor bijvoorbeeld artsen en bedrijven. Frank Stadermann licht toe: 'Stel dat een arts een fout maakt. Hij ontdekt dit gedurende de looptijd van zijn aansprakelijkheidsverzekering en maakt vervolgens niet direct melding van deze omstandigheid bij zijn verzekeraar.' Stadermann ontdekt via zijn onderzoek nu, dat de arts de melding niet direct hoeft te doen, om toch gedekt te zijn tegen de gevolgen van zijn fout, als het maar gebeurt voor het einde van de verzekeringsperiode.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!