'Meeste werknemers gaan er licht op vooruit'
05-01-2017
• leestijd 2 minuten
Bijna alle werknemers in Nederland gaan er dit jaar in hun nettoloon een klein beetje op vooruit. De grootste procentuele loonstijging (met driekwart procent) is voor mensen die bruto 1750 euro per maand verdienen. Zij zien het maandelijkse bedrag op hun bankrekening met 11 euro stijgen. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde berekeningen van
loonstrookverwerker ADP
.
Minder belasting
De lichte stijging van de netto lonen komt doordat werknemers dit jaar minder belasting hoeven te betalen. Het belastingtarief stijgt in de tweede en derde schijf weliswaar van 40,4 procent naar 40,8 procent, maar de meeste mensen profiteren van hogere heffingskortingen.
Tweeverdieners gaan erop vooruit
Bij de huishoudens krijgen vooral tweeverdieners met kinderen meer geld. Gezinnen waarbij een van de partners niet werkt gaan er gemiddeld op achteruit. Dat heeft te maken met het afbouwen van de algemene heffingskorting.
Premiestijging
De stijgingen zijn dit jaar echter zo klein dat mensen bij wie de ziektekostenverzekering direct van hun loon wordt ingehouden er tóch iets op achteruit gaan. De premiestijgingen van de zorgverzekeringen zijn over het algemeen hoger dan de stijging van de nettolonen.
Ambtenaren
Uitzondering zijn verder de ambtenaren die meer dan modaal (2855 euro per maand) verdienen. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen krijgen aan het einde van de maand 13 euro minder bijgeschreven. Reden voor de daling is de hogere pensioenpremie. De hogere heffingskortingen wegen daar niet tegenop.
Minimumloon
Mensen die het minimumloon verdienen gaan er maandelijks 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris krijgt er netto 3 euro bij en iemand met anderhalf keer modaal is 5 euro beter af dan vorig jaar.
Werkgevers
De werkgeverslasten dalen volgens ADP, dat maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlanders verzorgt, dit jaar licht. Met name werknemers met lagere en middeninkomens worden goedkoper. Ook op dit vlak zijn ambtenaren de uitzondering. Zij worden juist duurder voor hun werkgever, de overheid, die ook meer kwijt is aan pensioenen. ADP/ANP
infographic ADP: