Meer zieken ondanks daling aantal voedselinfecties
05-11-2015
• leestijd 1 minuten
In 2014 waren er minder uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen dan in de voorgaande jaren, maar het aantal zieken per gemelde uitbraak werd groter. Dit blijkt uit het ‘Registratie voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland in 2014’-rapport.
Het gaat bij de uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen om een afname van 29 procent ten opzichte van 2013. Het aantal zieken per gemelde uitbraak was 13 procent hoger dan in het jaar daarvoor.
Voorkomen
Veel voedselinfecties ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer hygiënische maatregelen, zoals vaker je handen wassen. Ook is het belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen, door in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken om rauw en gaar voedsel te scheiden.
Norovirus
Vergeleken met voorgaande jaren is te zien dat het Norovirus weer relatief veel uitbraken heeft veroorzaakt. Het Norovirus is een zeer besmettelijk virus dat soms in rauwe schaal- en schelpdieren, rauwe groente en fruit zit en een voedselinfectie kan veroorzaken.
Exact aantal
Lang niet iedereen die ziek wordt van het eten van voedsel meldt zich bij de huisarts of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het exacte aantal zieken door voedselinfectie of -vergiftiging is dus hoger dan het aantal geregistreerde meldingen.